"Порт Ла-Рошель" повертається у країну "Трьох мушкетерів": Україна повернула Франції викрадений шедевр вартістю 1,5 мільйона доларів

Картину вкрав один із злочинців, які були причетні до вбивства директора ювелірного заводу Сергія Кисельова.
Картина "Порт Ла-Рошель". Ілюстрація: Факти.

У вівторок, 23 квітня, в Міністерстві внутрішніх справ України відбувся брифінг, на якому в присутності Надзвичайного і Повноважного Посла Франції в нашій країні Ізабель Дюмон була показана картина видатного живописця кінця XIX - початку XX століття Поля Сіньяка «Порт Ла-Рошель». Її вкрали в 2018 році з музею французького міста Нансі, передають Патріоти України.

- Деякий час тому ми отримали оперативну інформацію про те, що група громадян України шукає, кому б продати кілька картин, викрадених в Західній Європі, - повідомив глава департаменту карного розшуку МВС України генерал Сергій Тихонов. - Інформація підтвердилася, але досить довго ми не могли з'ясувати, де зловмисники зберігають полотна. В ході розслідування вдалося дізнатися, що один з цієї групи причетний до вбивства ювеліра в Україні в березні нинішнього року (ймовірно, мова йде про вбивство директора ювелірного заводу Сергія Кисельова. - Авт.). В ході обшуків у зловмисників вилучено зброю і твори мистецтва. В рамках розслідування цієї кримінальної справи ми співпрацюємо з європейськими колегами.
На брифінгу показали фрагмент відеозапису допиту чоловіка, який сказав, що був заарештований 13 квітня і відразу ж повідомив правоохоронцям: в його квартирі знаходиться картина «Порт Ла-Рошель». За словами зловмисника, він вкрав її з музею міста Нансі. Чоловік також заявив, що більше ніхто до цього пограбування не причетний - повністю взяв провину на себе. Ця людина порадила адміністрації музею в Нансі посилити систему охорони, в якій, як він вважає, є серйозні діри.
Представник музею міста Нансі розповів, що картина «Порт Ла-Рошель» була свого часу подарована музею приватним колекціонером. Надзвичайний і повноважний посол Франції в Україні Ізабель Дюмон подякувала поліції нашої країни за те, що картина видатного майстра незабаром повернеться до Франції.Напередодні на сторінці МВС України в Facebook повідомлялося, що вартість полотна складає 1,5 мільйона доларів.
- 26 листопада минулого року в столиці Австрії Відні була викрадена картина Ренуара, - заявив глава Національної поліції України Сергій Князєв. - У нас є підстави підозрювати, що до цього злочину причетна група, в яку входить зловмисник, що зізнався у викраденні «Порт Ла-Рошель». Крім цього полотна, ми вилучили у нього ще шість картин. Розмістимо їх фотографії на сайті МВС. Сподіваємося, що це допоможе розшукати власників художніх творів.

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...

Буде чим відбивати атаки: Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:42

Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву, передають Патріоти України. За словами урядових джерел, рішення п...