Португалія подарувала Україні шість російських гелікоптерів

Гелікоптер Ка-32 випускається з 1986 року

Португалія подарувала Україні шість пожежних гелікоптерів Ка-32 російського виробництва. Остання вантажівка із частиною цього дарунку відбула у п’ятницю, передають Патріоти України з посиланням на заяву Міністерства оборони країни.

Зазначається, що у жовтні 2022 року тодішній міністр оборони Хелена Каррейрас пообіцяла відправити в Україну шість російських пожежних гелікоптерів, які не мали ліцензії на експлуатацію в Португалії, а один з них взагалі вийшов з ладу через аварію.

У листопаді 2023 року, більше ніж через рік після оголошення про передачу Україні, гелікоптери все ще перебували у Португалії, а Лісабони казав, що чекає, поки "український партнер вкаже наступні кроки" у цьому процесі.

"Після тривалого періоду невизначеності та переговорів нинішній Уряд (...) погодив транспортування гелікоптерів з українською владою, зокрема з українським посольством у Лісабоні та українським Міністерством оборони", – йдеться в заяві португальского Міноборони, поширеній учора серед місцевих ЗМІ.

Зазначається, що Україна погодилася прийняти гелікоптери в їх поточному стані, тобто без попереднього ремонту.

Ці гелікоптери уряд Португалії придбав у 2006 році.

Чим корисний гелікоптер Ка-32

Ка-32 — це багатоцільовий гелікоптер, розроблений у Радянському Союзі конструкторським бюро Камова. Він створений на основі військового Ка-27 і відомий своєю співвісною схемою розташування гвинтів, що забезпечує високу маневреність і стабільність при польотах.

Ка-32 широко використовується в цивільних цілях, зокрема для пожежогасіння, пошуково-рятувальних операцій, вантажних перевезень і будівництва. Завдяки своїм технічним характеристикам, він має велику популярність у важкодоступних регіонах і в складних погодних умовах.

Путін в істериці рубатиме голови своїм генералам? - Буданов розповів про карколомні зміни у військовому керівництві росії у найближчі місяці

неділя, 8 вересень 2024, 7:44

У Росії у найближчі місяці мають відбутися зміни у силових структурах. Про це заявив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в ефірі Радіо Хартія, передають Патріоти України. За його словами, уже не довго зали...

Тільки одна причина: Сікорський розповів, коли Польща буде збивати російські ракети над Україною

неділя, 8 вересень 2024, 6:59

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Польща має законне право збивати російські ракети, якщо вони становлять загрозу для українських атомних електростанцій. Про це він повідомив у інтерв'ю ВВС, передають Патріоти України. Від...