Постачання зброї Україні опинилося під загрозою через політичну кризу, - глава МЗС Італії

Політична криза в Італії може значно вплинути на можливість Риму постачати Україні зброю для боротьби з російською агресією. Про це повідомив глава МЗС країни Луїджі Ді Майо, передають Патріоти України.

«Росіяни зараз святкують, що досягли падіння ще одного західного уряду. Тепер я маю сумнів, що ми зможемо посилати зброю [в Україну]. Це одна із багатьох серйозних проблем», - сказав він в інтерв'ю Politico.

За словами Ді Майо, якщо уряд піде, він продовжуватиме виконувати роль тимчасового органу з обмеженими повноваженнями до проведення виборів. Глава МЗС Італії попередив, що це може призвести до паралічу, залишивши країну без повноважень продовжувати озброювати Україну, допомагати сім'ям подолати кризу вартості життя або підписувати нові газові угоди для створення резервів на випадок, якщо Росія "відключить крани".

Ді Майо нагадав, що прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, над яким висить загроза відставки, був одним із ключових західних лідерів, які протистоять російському диктатору Володимиру Путіну.

14 липня Драгі заявив, що подасть у відставку, проте президент Італії Серджіо Маттарелла не ухвалив його рішення. Він запропонував прем'єру виступити в парламенті і дати оцінку ситуації, що склалася.

Перед цим популістська партія Рух п'яти зірок (M5S), яка входить до коаліції, відмовилася брати участь у важливому голосуванні щодо пакету заходів економічної допомоги сім'ям та підприємствам, які постраждали від високих цін на енергоносії.

Відносини між партнерами по коаліції останніми тижнями загострилися. Минулого тижня лідер M5S, колишній прем'єр Джузеппе Конте передав Драгі листа, в якому було сказано, що його політсила зазнає «глибокого політичного дискомфорту» через роботу в коаліції. M5S вимагала від Драгі низки поступок, деякі з яких він виключив.

22 червня Луїджі Ді Майо заявив, що залишив свою партію Рух 5 зірок. Він розкритикував позицію частини M5S щодо війни в Україні, зокрема колишнього прем'єр-міністра Джузеппе Конте.

Серед прихильників Конте у політичній силі був поширений скептицизм щодо позиції, яку слід зайняти щодо війни Росії проти України. Він також поширювався на питання надання військової допомоги Україні та постачання зброї Києву.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...