Поставки зброї, фінансування відбудови та забезпечення трибуналу над РФ: Стали відомі деталі безпекової угоди України з ЄС

Європейські міністри мають затвердити текст угоди 25 червня. Документ складається з двох великих розділів щодо безпекових гарантій.

Стали відомі деталі безпекової угоди з ЄС

Проєкт безпекової угоди між Україною і Європейським Союзом містить зобов’язання щодо оборонної підтримки, а також відбудови України і створення спеціального трибуналу для РФ. Про це у понеділок, 24 червня, повідомило Радіо Свободи, яке ознайомилося з проєктом угоди.

Видання із посиланням на неназваного європейського дипломата зазначає, що текст угоди має бути затверджено на засіданні Ради Євросоюзу 25 червня у Люксембурзі. Підписати документ можуть 27 червня у Брюсселі під час саміту лідерів ЄС.

За даними видання, проєкт містить згадки про ухвалені раніше програми фінансової і військової підтримки України, зокрема 50 мільярдів євро, закладені у бюджет ЄС на 2024-2027 роки в рамках програми Ukraine Facility; кошти на відшкодування країнам ЄС наданої Україні зброї з Європейського фонду миру; п’ять мільярдів – на зброю з Фонду допомоги Україні і прибутки від заморожених російських активів.

Два основні розділи документа стосуються безпосередньо безпекових гарантій.

У першому йдеться про оборонні питання: стабільне й довгострокове забезпечення військовою технікою, військову підготовку й оборонну реформу, співпрацю у сфері оборонного виробництва, кібербезпеку, обмін розвідданими тощо.

Другий розділ містить ширші питання: щодо "майбутнього України і її громадян у Європейському союзі", розмінування і відбудови України, продовження підтримки українських біженців, збереження і посилення санкцій проти Росії, створення спеціального трибуналу для російської політичної верхівки тощо.

В окремому розділі угоди окреслено план дій на випадок повторення агресії. Зокрема, протягом доби мають бути проведені термінові консультації.

Раніше у ЄС повідомили, що наступного тижня ЄС виділить на підтримку Україні першу частину із 2,5 млрд євро з доходів від заморожених активів РФ.

Цікава статистика: Скільки разів Трамп та Байден згадали Путіна у дебатах

п’ятниця, 28 червень 2024, 17:48

Президент США Джо Байден у ході дебатів сім разів виголосив прізвище російського диктатора Володимира Путіна, підрахували журналісти. Такий самий показник зафіксовано за підсумком виступу його попередника Дональда Трампа. Плюс до цього мільярдер 16 раз...

Росія посилила розвідку дронами: Повітряні сили пояснили, які об'єкти шукає ворогг

п’ятниця, 28 червень 2024, 17:27

Росія почала використовувати велику кількість розвідувальних дронів. Окупанти шукають об'єкти на території України, зокрема енергетичні. Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «Ми бачимо,...