Посудина водотоннажністю у 32 т і вартістю $3 млн: У ГУР уточнили, як дрон Magura V5 наздогнав та потопив високошвидкісний "Мангуст" ЧФ ВМС РФ (відео)

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що російський швидкісний катер проєкту 12150 Мангуст, знищений українськими силами в бухті Вузька на території тимчасово окупованого Криму (селище Чорноморське, півострова Тарханкут,- ПУ), - це досить нова розробка ворога, яку використовують спецслужби та прикордонники. Про це він сказав в ефірі телемарафону.

"Маємо задоволення і можливість підтвердити не тільки ураження, а і, власне, знищення швидкісного катера серії Мангуст 12150. Це досить нова розробка окупантів, у чорноморській акваторії їх не так багато. І ось сьогодні мінус один", - зазначив він.

За словами Юсова, катер знищено разом із БК і озброєнням, яке було на борту.

Він також розповів, що окупанти "ховають" свої великі кораблі, і їхня активність досить обмежена. Ворог розвиває будівництво морської інфраструктури, зокрема, в Новоросійську.

"Але повністю вони вийти не можуть. Тому активність хоча б такими швидкісними катерами змушені забезпечувати. Відповідно, Magura і спецпідрозділ ГУР Group 13 успішно за ними полюють. Це справді вдала операція. Вартість - понад 120 млн рублів, залежить від оснащення і модифікації. Ці катери використовують спецслужби та прикордонники", - заявив Юсов.

Як зазначили в ГУР, росіяни виготовляють Мангусти з 2000 року. Катер має до 20 м завдовжки та до 5 метрів завширшки. Максимальна швидкість - до 50 вузлів. У модифікованих версіях швидкісних катерів встановлено бойові дистанційно керовані модулі з основною штатною зброєю - кулеметною установкою калібром 14,5 мм. Також на борту Мангусту росіяни мають два автоматичні гранатомети АГС-17, ручний протидиверсійний гранатомет ДП-64 і два ПЗРК типу Ігла або Верба. Орієнтовна вартість знищеного Мангусту становить близько $3 млн.

Також в ГУР опублікували відео атаки


Про мотивацію

неділя, 19 травень 2024, 6:52

Воєнні проблеми, економічні прорахунки, корупція, загроза диктатури на тлі неспроможності приймати ефективні рішення вищим керівництвом ведуть до демотивації на усіх рівнях і кризи управління. На Харківщині триває спроба росіян розширити захоплену смуг...

Винищувач п'ятого покоління Kaan. Як передова розробка показала слабкі та сильні сторони Туреччини, яка змагається з Заходом за вплив в Європі, Азії, Африці

неділя, 19 травень 2024, 6:15

Винищувач Kaan став свідченням одразу двох речей: технологічного розвитку оборонної промисловості Туреччини, а також вельми великої залежності турецької оборонної промисловості від Заходу. . У лютому 2024 року Туреччина успішно провела перший випробув...