"Посилились місцеві клани": Портников попередив про зворотній бік реформи децентралізації

25 жовтня відбулись перші локальні вибори після проведення децентралізації. Про це в інтерв'ю сказав публіцист Віталій Портников, передають Патріоти України.

"Місцеві лідери завжди мали непогані позиції. Сильні мери, як правило, зберігають вплив. Відомі не лише регіональною діяльністю. Віталій Кличко - політик загальнонаціонального масштабу. Не думаю, що його кар'єра закінчиться в Києві. Голова Дніпра Борис Філатов так само. Харківський мер Геннадій Кернес - один із лідерів проросійського табору реваншу. Андрій Садовий зі Львова ще недавно очолював загальнонаціональну партію.

Люди також побачили, що від місцевих керівників залежить більше, ніж раніше. Не просто їздять до Києва за ресурсами, а можуть самостійно акумулювати їх. Під час пандемії коронавірусу країну на регіональному рівні поділили на зони. Карантинні рішення ухвалювала місцева влада. Люди оцінили ефективність. Це посилило місцеві еліти", - вважає експерт.

Але, за його словами, не варто забувати про регіональні клани. "Децентралізація їх змінила. На Сумщині троє представників однієї сім'ї балотувалися до місцевих рад у списках різних партій. У багатьох містах у людей немає політичних пріоритетів. Використовують партійні вивіски для збереження контролю над фінансовими потоками. Це - тіньова сторона децентралізації. Її можна подолати тільки боротьбою з корупцією", - додає публіцист.

Джерело: Gazeta.ua

"Росіяни почали займати позиції на вулицях Вовчанська": Начальник патрульної поліції міста розповів про ситуацію (відео)

середа, 15 травень 2024, 13:05

У спробах зайти в місто російські окупанти продовжують знищувати Вовчанськ – зберігається напружена ситуація, противник займає позиції на вулицях. Правоохоронці перебувають у Вовчанську та допомагають евакуйовувати населення. Про це повідомив начальник...

Загроза нового наступу на Сумщині: У ЗСУ розповіли, що відбувається

середа, 15 травень 2024, 11:30

У російському місті Суджа наразі не бачать повноцінного масштабного угруповання РФ, однак в певний момент окупанти можуть зібрати розосереджені сили та техніку для активізації дій на кордоні. Про це в ефірі телемарафону розповів речник оперативно-такти...