Посипалась софійська агентура: Болгарія висилає п'ятого за рік російського шпигуна з дипломатичним прикриттям. Пікантні подробиці

У шпигунстві викритий військовий аташе РФ в Болгарії, котрий шпигував за американцями

Міністерство закордонних справ Болгарії оголосило персоною нон грата дипломата посольства РФ в Софії та дало йому 72 години, щоб залишити країну через дії, несумісні з його дипломатичним статусом, повідомляють Патріоти України з посиланням на болгарське агентство БГНЕС.

Міністерство закордонних справ повідомило, що нота була передана заступнику керівника дипломатичної місії, якого викликали до МЗС.

Заява відомства з’явилася після того, як у четвер головний прокурор повідомив міністра внутрішніх справ про зібрані докази у справі про шпигунство щодо російського дипломата.

Дипломатична посада особи, яку звинувачують у шпигунстві, не вказана, але за даними російських ЗМІ це військовий аташе посольства РФ.

Міністр закордонних справ Болгарії Катерина Захарієва отримала лист від головного прокурора Івана Гешева про те, що під час досудового провадження було встановлено, як відповідний дипломат збирав інформацію, що становить державну таємницю.

Оскільки підозрюваний користувався імунітетом відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні відносини, досудове провадження було припинено.

Прокуратура уточнила, що громадянин Російської Федерації здійснював розвідувальну діяльність, в рамках якої збирався військову інформацію, в тому числі щодо кількості американських військовослужбовців, дислокованих на території Болгарії під час навчань.

Для здійснення своєї незаконної діяльності громадянин Росії мав контакти з громадянином Болгарії, який мав доступ до відповідної секретної інформації, і обіцяв йому фінансову винагороду.

Впливовий російський Telegram-канал "Сито Сократа" розкрив деякі подробиці. У шпигунстві був викритий військовий, військово-повітряний і військово-морський аташе РФ в Болгарії Василь Сазанович. За даними Держагентства нацбезпеки Болгарії, він збирав відомості про військових США, які дислокуються на території країни. Викрили його на покупку секретних документів у особи, яка мала доступ до секретних відомостей. Шпигував він в Болгарії останні 3 роки - з 2017-го.

Нагадаємо, у вересні Болгарія вислала двох російських дипломатів через звинувачення у шпигунстві.

Дипломати шукали інформацію про плани модернізації збройних сил Болгарії, у тому числі - про можливості та ресурси технічного обслуговування американських винищувачів F-16, наміри Болгарії придбати безпілотники.

У січні болгарська прокуратура також звинуватила першого секретаря посольства і співробітника Торгового представництва Росії у шпигунстві. За кілька днів дипломатів вислали з Болгарії.


Російська ракета впала поряд з кордоном Польщі - Туск

субота, 27 квітень 2024, 16:29

Вночі проти 27 квітня одна з російських ракет, якими РФ завдавала ударів по Україні, впала за 15 км від кордону з Польщею. Про це прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив у Мережі Х, передають Патріоти України. "На Львівський район сьогодні впали ...

Сирський на "Рамштайні" розповів про ситуацію на передовій та потреби ЗСУ

субота, 27 квітень 2024, 16:00

Головнокомандувач Збройних сил генерал-полковник Олександр Сирський поінформував учасників 21-ого засідання Контактної групи з питань обороноздатності України про складну оперативно-стратегічну обстановку та про нагальні потреби України у озброєнні та ...