Повернення в "прості смертні": Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ через "загрозу державній незалежності та національній безпеці України"

Можна прогнозувати, що нещастя "флагмана законодавчої корупції" лише починаються. Занадто багато було поставлено на "карту". Затятий "дахувальник" приховування майна не розрахував сили. Тепер його "з'дять" щоб іншим було зась

Президент України Володимир Зеленський скасував президентський указ про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного суду України. Указ про призначення Тупицького був підписаний колишнім президентом України Віктором Януковичем 14 травня 2013 року. Відповідний указ Зеленського опубліковано на сайті Офісу президента 27 березня.

Також президент скасував указ від 17 вересня 2013 року про призначення ще одного судді КСУ - Олександра Касмініна.

В документі Зеленський пояснив, що таке рішення прийнято з-за того, що "окремі судді Конституційного суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державної незалежності та національної безпеки України".

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, в грудні 2020 президент усунув Тупицького від посади голови КСУ. Рішення пов'язане з тим, що судді оголосили підозра у кримінальній справі - його підозрюють у введення суду в оману і примушування свідка до відмови від дачі показань. 26 лютого Зеленський продовжив відсторонення Тупицького ще на місяць.

Раніше Зеленський повідомляв про необхідність реформи Конституційного суду. За його словами, довіра до суду потрібно відновлювати з "нуля".

Також РБК-Україна писало, що Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу стосовно Тупицького за фактом вчинення свавілля.

Відзначимо, 19 березня Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про перегляд всіх діючих указів, підписаних Януковичем через ризик загроз нацбезпеці.


Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...