Повертати території будемо ціною смертей українських солдатів, - офіцер ЗСУ прокоментував розведення військ

За словами Романа Кулика, у розведенні є військові та політичні ризики. Вони йдуть у комплексі.

Останні роки розведення було неможливе. Росіяни регулярно зривали перемир'я та порушували режим тиші на всіх трьох ділянках. Зараз наша влада періодично закриває на це очі. Про це в інтерв'ю говорить офіцер резерву Збройних сил України Роман Кулик, передають Патріоти України.

"Розведення не залежить не від волі України. Можемо реагувати тільки на подачі Кремля. Рідко перебираємо ініціативу на себе. Так було лише коли наші судна "Корець" і "Донбас" пройшли через Керченську протоку та зайшли в акваторію Азовського моря. Росіяни були шоковані, нічого не змогли зробити. Проте наступна наша спроба закінчилась трагедією", - каже він.

За словами офіцера, у розведенні є військові та політичні ризики. Вони йдуть у комплексі. "У 2016 році не було великої паніки навколо розведення, бо тоді була зрозуміла загальна політика держави. Тодішня влада переконалася, що з РФ не можна домовлятись і не була налаштована на поступки. Подальші кроки базувались на тому, щоб показати Заходу, наскільки Росія недоговоспроможня. Розведення було черговим маркером, який акцентував на тому, що Путін не виконує домовленостей", - пояснює Роман Кулик.

Зараз конфлікт виник, бо незрозуміла генеральна лінія Зеленського та його команди, пояснює офіцер. "Немає магістрального шляху. Говорять, що буде розведення на трьох ділянках. Потім очікують зустрічі у Норманському форматі. Але Росія може виставити нам нові умови - попередні ж виконали. Влада не каже, що планується після Нормандської зустрічі. Є суспільства думки, що лідери держави не мають цілісної стратегії. Боїмось, що розведення стане катастрофою. Росіяни можуть зайти на звільнену територію. Це призведе до великих протестів у Києві та областях. На міжнародному фронті покажемо себе слабким гравцем, який не може прораховувати наслідки своїх дій.

У військовому сенсі є інші ризики. Розведення у Станиці Луганській, Золотому та Петрівському - не є зрадою саме по собі. Але його сприймають як початок відведення ЗСУ по всій лінії розмежування. Це більше 400 кілометрів фронту. Можемо втрати багато територій, які здобували важкою ціною. Ще важче їх буде повертати. Це коштуватиме нових смертей українських солдатів. Наслідки можуть бути катастрофічними. Росіяни завжди зривають домовленості. Що робити у такому випадку, ніхто не знає", - додає Роман Кулик.

Джерело: Gazeta.ua

На Росії посадили на 10 років бурята, який "планував вступити в легіон Свобода Росії" (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 5:58

Astra зазначає, що 26-річного чоловіка затримали в Кемерівський області, коли той "їхав у бік українського кордону". Другий Східний окружний військовий суд в Росії засудив 26-річного жителя Бурятії до 10 років колонії та штрафу 500 тисяч рублів. Чолові...

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...