Пов'язана з російським політиком компанія постачає енергію для армії України та Росії, - журналістське розслідування

Діяльність Олександра Бабакова мала би зацікавити не тільки українських правоохоронців.

Олександр Бабаков. Фото: Форбс.

Член Ради Федерації Росії Олександр Бабаков і його бізнес-партнери пов'язані з компаніями, що володіють активами в анексованому Криму і на підконтрольних Україні територіях. Підприємства поставляють електроенергію як бойовикам на анексованому півострові, так і Збройним силам України. Про це йдеться у спільному розслідуванні «Настоящего Времени» та антикорупційного проєкту «Муніципальний сканер», передають Патріоти України.

Розслідування, яке вели майже два роки, отримало назву «Кримський архів». Як йдеться у розслідуванні, ці компанії пов’язані чи належали великій енергетичній компанії VS Energy, кінцеві бенефіціари якої — президент футбольного клубу ЦСКА Євгеній Гінер і член Ради Федерації Олександр Бабаков.

Зазначається, що частина підрозділів VS Energy зареєстровані в Литві, Люксембурзі та Нідерландах. Через них управляють енергетичними підприємствами в Україні та Росії. Журналісти з’ясували, що син Євгена Гінера Вадим через кіпрські фірми контролює готельний комплекс «Ореанда». Президент ЦСКА став засновником компанії «Севенергосбит», правонаступниці українського ПАТ «Севастопольенерго» і колишнього активу VS Energy.

«Севенергосбит поставляє електроенергію і на російські військові об'єкти в Криму. Наприклад, один з клієнтів компанії — 13-й судноремонтний завод Чорноморського флоту російського міноборони — з грудня 2016 року уклав з підприємством контракти на загальну суму майже в 114 мільйонів рублів, це майже 1,8 мільйона доларів», — йдеться у розслідуванні.

Уточнюється, що інші активи VS Energy діють на підконтрольній Україні території. Холдингу належать енергокомпанії в п’яти областях: Херсонській, Кіровоградській, Житомирській, Чернівецькій і Рівненській.

«До мереж цих енергокомпаній підключені, зокрема військові частини Національної гвардії та Міноборони України: наприклад, з 2016 року в Кіровоградській області військові уклали дев’ять контрактів з Кіровоградобленерго на загальну суму 53 мільйонів гривень, майже 2 мільйони доларів», — додають журналісти.

Також зазначається, що Олександр Бабаков з травня 2018 року перебуває в українському списку санкцій, під персональними санкціями ЄС і США. Водночас в українському списку санкцій компанії VS Energy International NV або ВС Енерджі Інтернешнл Україна немає.

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...

Буде чим відбивати атаки: Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:42

Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву, передають Патріоти України. За словами урядових джерел, рішення п...