Пов'язано з поставками F-16: Ягун пояснив, що стоїть за передачею Швецією літака ДРЛВ Україні

Швеція як військову допомогу надає Україні два літаки далекого радіолокаційного виявлення ASC 890. Ці апарати розраховані на виявлення й відстежування об'єктів на великій площі та дальності, включно з винищувачами, вертольотами, крилатими ракетами та морськими цілями. Тобто практично це будуть очі літаків F-16.

Про це у подкасті OBOZ.Talk розповів колишній заступник голови СБУ, генерал-майор Віктор Ягун. Він зазначив, що ASC 890 є розвідувальним літаком, який здатен самостійно виявити запуски крилатих ракет значно оперативніше, ніж зараз.

"Цей літак потрібен нам передусім для того, щоб ефективно використовувати F-16. Ці літаки забезпечують розвідувальну інформацію на відстані до 300-400 кілометрів. Тобто ми фактично можемо бачити не тільки лінію зіткнення, але й не підходячи близько до лінії десь на 200-300 кілометрів углиб Росії. Тобто ми будемо бачити і запуски крилатих ракет – самостійно, без допомоги наших союзників", – розповів Ягун.

Експерт підкреслив, що коли вся інформація, яку зможе отримувати ASC 890, буде надходити безпосередньо у Генштаб від наших військових, а не від союзників та партнерів (як, наприклад, зараз Україну сповіщають про пуски крилатих ракет), "це буде набагато оперативніше".

Щоправда, робота F-16 у парі з ASC 890 може бути ефективною, лише якщо партнери дозволять використовувати їхню зброю на території РФ.

"Сенс перебування F-16 в Україні тільки в тому, щоб ми відігнали від наших кордонів противника. А його можна відігнати, коли завдаєш ударів по літаках, які летять у небі РФ, щоб бомбити нас. Тому що для цього вони навіть не залітають на нашу територію, а КАБи скидаються за 70 кілометрів від Харкова і перебувають у повітряному просторі РФ", – пояснив Ягун.

"А по-друге, маючи такі літаки, ми фактично входимо в клуб тих країн, які досить потужно забезпечують себе і свою безпеку в повітряному просторі. Бо це саме той комплекс, який має бути в країні, яка хоче бачити себе серед країн НАТО", – додав експерт.

"Це логічно": Орбан розповів, що думає Путін про перемовини та припинення вогню в Україні

понеділок, 8 липень 2024, 13:30

Російський диктатор Володимир Путін не висловив зацікавленості у припиненні вогню в Україні та проведенні перемовин. Про це заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв’ю Роджеру Кьоппелю - головному редактору тижневика Die Weltwoch, передають...

Москва з Пекіном та Бразиліа не відговорили: Аргентина вирішила надати Україні пакет військової допомоги

понеділок, 8 липень 2024, 13:28

Міністр оборони Аргентини Луїс Альфонсо Петрі на конгресі правих сил Латинської Америки в Бразилії обґрунтував рішення Буенос-Айреса "підтримати Україну та Ізраїль у їхніх війнах". Про це повідомляє Polskie Radio. "У минулому Аргентина обіймалися з Вен...