Повітряні кіборги зі штучним інтелектом: ВПС США оприлюднили нові подробиці проєкту ударних безпілотників Skyborg

Військово-повітряні сили США розмістили нове відео на YouTube про програму Skyborg, зазначають Патріоти України. Ця програма розробляється науково-дослідною лабораторією (AFRL) ВПС США як набір систем, що формуватимуть у повітрі своєрідний "комп'ютерний мозок", керований штучним інтелектом – разом з пілотованими літаками (при потребі) та повністю автономними бойовими безпілотниками.

Концепція застосування "бойової екосистеми" у взаємодії з пілотованими літаками

Разом вони складатимуть таку собі повітряну бойову екосистему, достатню для виконання місій у середовищі, що швидко змінюється.

Відео, яке було представлене науково-дослідною лабораторією, надає уявлення про те, що ж саме хоче отримати у майбутньому командування ВПС від цього проєкту, а також загальну концепцію застосування системи Skyborg.

Вперше інформація про програму Skyborg була оприлюднена у березні 2019 р. З моменту, коли вперше було оголошено про проект, ВПС неодноразово наголошував, що для Skyborg мають використовуватись відкрита архітектура та модульні системи. Це має забезпечити швидке введення нових функціональних можливостей та можливостей, які можуть з’явитись у процесі роботи над проектом.

Відео також підкреслює той факт, що системи, які розробляються за програмою Skyborg, можуть бути масштабуванні і пристосовані для роботи на різних платформах.

Відео детально описує три загальні категорії пріоритетів, що сформуловані як "відкриті", "стійкі" та "автономні". Вони визначають вимоги ВПС як щодо системи Skyborg загалом, так і до платформи. Проте важливо зауважити, що продемонстроване на відео бачення від науково-дослідної лабораторії ВВС – це все ще лише концепція. Однак вона робить наголос на тих функціях, які обов’язково мають бути представлені на прототипах безпілотників для програми Skyborg.

Конструкція платформи, яка представлена на відео, має центральне кріплення головного крила та V-подібний хвіст. Форма платфоми така, аби зменшити її виявлення радіолокаційними засобами противника. Реактивний двигун – невеликий за розмірами, з керованим вихлопним соплом.

Зовнішній вигляд однієї з платформ системи Skyborg - на думку представників ВПС

У верхній носовій частині фюзеляжі - відсік для модульного обладнання. Там розміщені сенсори, можливо, інфрачервоної системи пошуку та стеження. Також ця концептуальна безпілотна платформа має два внутрішніх відсіки у фюзеляжі, поміж елементами посадкового механізмом. У них можуть бути розміщені керовані ракети або інші зразки озброєння.

Skyborg: ставка на модульність

Науково-дослідна лабораторія ВПС США вже видала так званий "перелік вимоги до пропозицій". Це своєрідний стартовий та орієнтуючий документ для різних компаній, що готові взяти участь у цьому проєкті. Щось на зразок тактико-технічних вимог до зразка, якщо порівнювати з українськими реаліями.

У підсумку ВПС США найме декількох підрядників для виготовлення конкуруючих конструкцій. Це стала практика, коли проекти розробляються на конкурентній основі, що дозволяє мінімізувати/збалансувати у майбутньому як технологічні, так і фінансові ризики за рахунок конкуренції між розробниками. Проте компанія, яка не є стає переможцем, все одно отримує компенсацію за свою роботу і зазвичай у подальшому також у залучається до виконання тих чи інших складових проекту.

Якщо завтра війна: У The Economist оцінили, чи готові молоді європейці захищати свої держави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:22

На Заході вже багато років існувала тенденція відмови від строкової служби та зменшення особового складу в армії, передають Патріоти України. У більшості європейських країн наразі існує лише служба за контрактом, адже після завершення Другої світової...

Ситуація складна: Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному, - Deep State

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:54

Мапу воєнних дій оновлено.Про це інформує Deep State, передають Патріоти України. Ворог просунувся в Новокалиновому. Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному. . "Ми вдень писали, що ворога було відкинуто з підстанції, проте стало відомо, що...