Повністю відкидати ймовірність військової атаки Путіна не можна, - Піонтковський

Питання суверенітету й незалежності України є чи не найважливішим питанням для дипломатії США. Нові агресивні дії Росії проти нашої держави загрожують їй від'єднанням від SWIFT, а також газовим і нафтовим ембарго. Україна в недалекому майбутньому може отримати статус головного союзника США поза НАТО, що дозволить самостійно протистояти північному сусідові, який хоче знову домінувати над країнами колишнього СРСР. Про це в інтерв'ю розповів відомий політичний аналітик Андрій Піонтковський, передають Патріоти України.

Ентоні Блінкен є основним провідником підтримки України і, зокрема, протистоїть такому російському агенту впливу, як Джон Кевін. Багато хто вже забув про нього як і про те, що він є членом кабінету Джо Байдена. Він спеціальний помічник із глобального розвитку та клімату, у нього дуже старі зв'язки з Лавровим. Але, на щастя, це тільки його думка, а весь американський і політичний істеблішмент, так звана глибинне держава, твердо стоїть на підтримці України. До речі, так само, як і в період Трампа.

Але ця тверда підтримка – це не просто симпатія до демократичної держави проти майбутнього агресора. Це фундаментальна проблема безпеки США. Якщо Путіну після 6 років переговорів вдасться повторити і навіть розширити агресію в Україні, це буде означати крах усієї системи безпеки в Європі, повне падіння довіри до США, що вкрай небезпечно позначиться на Індо-Тихоокеанському регіоні. А там Америка протистоїть Китаю і намагається створити блок союзників – Індія, Японія, Австралія.

Якщо Путін продемонструє нікчемність США в Європі – а такі речі всі добре розуміють – ніхто не зможе покластися на Америку. Тому питання суверенітету України – найважливіше питання для американської дипломатії. По висхідній, один за одним, лідери США цю точку зору повідомляють українським колегам.

В Україні Блінкен багато говорив про російську агресію, був цілком занурений у деталі, що Росія повністю не відвела свої війська, а тільки продемонструвала відведення військовослужбовців. І ще раз підтвердив вірність США захисту України.

Зокрема, дуже важливо: було підкреслено, що Україна і США координуватимуть політику в підготовці саміту Байдена і Путіна. Що ніякої торгівлі за спиною України там не буде.

Загалом, це був дуже вдалий візит. Це чи не перший візит Блінкена в закордонну країну, що є сигналом значення України для США.

Путіну ще раз доведеться вислухати все це на зустрічі з Байденом. А потім Москва опиниться перед серйозною дилемою, адже вона загнала себе в кут. Нещодавно Лавров, разюче порушуючи всі дипломатичні принципи, почав відкрито говорити мовою кримінальників.

В одному зі своїх інтерв'ю він сказав, що "ми ніколи не дозволимо Зеленському зіскочити з гачка Мінських угод, нехай він на цьому гачку звивається якомога довше". Більш відвертого вираження позиції Росії та її ставлення до сусідньої держави важко уявити.

Американці вже зорієнтували, як діятимуть у разі подальшої російської агресії. Це від'єднання від SWIFT, газове й нафтове ембарго, арешт 1 трильйона активів, які перебувають в американській юрисдикції.

Це дуже серйозні заходи для російської економіки і нещадний удар по всьому панівному угрупованню.

Путін повинен все добре обміркувати.

Якісь формальні рішення для України на саміті НАТО в червні будуть. Але мені здається, мова про інше. За моїми відомостями, наближається завершення переговорів про надання Україні статусу головного союзника США, який не є членом НАТО.

Це значно важливіше, ніж надання ПДЧ. Адже що це таке? Може, через рік, якщо дозволить пан Орбан (Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини. – Ред.), Макрон (Еммануель Макрон, президент Франції. – Ред.) і Меркель (Ангела Меркель, канцлер Німеччини. – Ред.), Україну приймуть до НАТО. А їй потрібна військова підтримка не через рік, а завтра. А цей статус дозволяє різко розширити військову співпрацю й постачання озброєнь.

Це все теж саме, що й НАТО, крім прямого перекидання американських дивізій. Не думаю, що на це хтось розраховує. Але за такого обсягу військової підтримки й економічно задушливих заходів проти Росії Україна і сама впорається з російською агресією.

Розумні люди в Москві це вже розуміють. Але водночас повністю відкидати ймовірність військової атаки Путіна не можна.

Президент РФ сподівається тільки на одну поступку і вимагає тільки одного: нової Ялти. Але цієї поступки він ніколи не отримає. Навіть якби він її і отримав – Україна сама не дозволила б цього зробити.

Якщо подивитися на весь пострадянський простір, то до Москви всюди погіршилося ставлення. Починаючи з тієї ж Білорусі, де вперше виникли антиросійські настрої. Азербайджан вона втратила, вірмени її ненавидять.

Війна на Донбасі триває з літа 2014 року

Але в Кремлі всі думають, що це американка паскудить, що це американці не погоджуються на Ялту. Та не в американцях річ! З якого дива в Кремлі уявили, що народи в цих країнах чекають і не дочекаються, щоб Росія над ними домінувала. Це найдурніше хибне уявлення російської дипломатії, яке врешті-решт призведе до краху цього режиму.

Джерело: Обозреватель

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...