Позбавлять грошей і не тільки: Рада підтримала покарання для нардепів-прогульників

У Верховній Раді посилили відповідальність народних депутатів за прогули. Тепер їм загрожує позбавлення виплат і заробітної плати. Все контролюватиме глава парламенту, а також електронна система реєстрації, передають Патріоти України.

Працювати безкоштовно?

Народні обранці ухвалили проєкт закону 1035-2, який вносить низку змін і покликаний контролювати народних депутатів. За рішення проголосувало 265 членів парламенту, серед них –229 від монобільшості фракції "Слуга народу".

Якщо член парламенту протягом місяця без важливих причин прогуляв більш ніж 30% засідань (або половину комітетів), то його позбавляють компенсації за виконання депутатських повноважень.

Йдеться про ті гроші, які виділяють із бюджету на проживання (близько 20 тисяч гривень), зв'язок, транспортні витрати тощо. Суми виходять пристойні, місцями досягаючи сотень тисяч гривень. Наприклад, за серпень 2018 року, як пише Чесно, 172 нардепи минулого скликання отримала компенсацію у розмірі 3,53 мільйонів гривень. Зараз же ці гроші будуть просто анулювати, якщо нардеп не приходить на робоче місце.

Ще одна цікава норма закону позбавляти народних обранців заробітної плати за пропуск понад 70% голосувань при прийнятті рішень. А зарплати у обранців в рази більше ніж у середньостатистичних українців.

Наприклад, голови фракцій і груп отримали за вересень 2019 року такі суми (без вирахування податків):

  • Давид Арахамія (Слуга народу) – 43 800;
  • Юрій Бойко та Вадим Рабинович (ОПЗЖ) – 38 400 і: 37 500 грн;
  • Юлія Тимошенко (Батьківщина) – 37 200;
  • Артур Герасимов і Ірина Геращенко (ЄС) – 42 100 і 46 300 грн;
  • Сергій Рахманін (Голос) – 44 200;
  • Тарас Батенко та Віктор Бондар (За майбутнє) – по 45 200.

Очікується, що норми вступлять в силу вже з 1 листопада 2019 року.

Як ще хочуть контролювати нардепів?

Раніше президент України Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті проект закону 1027, який прописує модель контролю за нардепами позбавляти мандатів за кнопкодавство відразу, без зайвих розмов і попереджень. У перший день роботи нового парламенту президент Володимир Зеленський подав законопроект №1027, який передбачає зміни до Конституції.

  • Кнопкодавство неперсональне голосування народного депутата, факт якого повинен встановлювати суд.
  • Прогули відсутність без поважних причин на третини пленарних засідань Ради або комітетів парламенту протягом однієї сесії. У такому випадку повноваження нардепа припиняє Верховний суд.
  • Переїзд в іншу країну для постійного проживання і припинення громадянства України. У такому випадку його повноваження припиняє Верховна Рада.

Дивіться відео на тему:

За цей проект вже проголосували, але він поки що не вступив в дію. Так чи інакше питання з відповідальністю за кнопкодавство на даному етапі ще не вирішене. Юридично залучити кого-небудь до відповідальності не можна. Всі чекають рішення Конституційного суду.

Джерело: Обозреватель

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...