Позитив тижня для України Американська зброя і ліквідовані російські окупанти

Перемоги тижня в ООС: Американська зброя…

Продовжуємо відслідковувати перемоги нашої армії. Цього тижня Збройні сили України разом зі спецслужбами та дипломатами можуть записати собі в актив кілька подій на фронті в суді та в міжнародних справах, зазначають Патріоти України.

Знищена жива сила та техніка бойовиків "Л-ДНР"

Щодня протягом тижня на прицільні обстріли російських бойовиків українські захисники надавали адекватну відповідь.

Упродовж тижня на окупованому Донбасі втрати російських найманців склали, щонайменше, 10 осіб. З них 3 безповоротно (ліквідовані, вантаж 200), 7 – санітарні (поранені, вантаж 300).

Зокрема, втрати російсько-окупаційних військ 12 грудня склали чотири особи. Двоє безповоротні (6 омсп 2 АК) і двоє санітарні (6 омсп 2 АК).

Втрати російських окупантів 15 грудня склали одну особу. До шпиталю потрапив терорист 2 омсбр 2 АК.

16 грудня втрати російсько-окупаційних військ склали три особи. Всі троє санітарні (двоє з 7 омсбр 2 АК і один з 6 омсп 2 АК).

Втрати російських бойовиків 17 грудня склали одну особу, зате безповоротно (4 омсбр 2 АК).

Підтримка України у світі

12 грудня "Велика сімка" зробила серйозне попередження Росії через Україну.

Країни "Великої сімки" на зустрічі в англійському Ліверпулі заявили, що Кремль чекають серйозні наслідки, якщо Росія вирішить напасти на Україну.

"Росія не повинна сумніватися, що подальша військова агресія проти України матиме масові наслідки та тяжкі витрати. Ми підтверджуємо нашу непохитну відданість суверенітету та територіальній цілісності України, а також праву будь-якої суверенної держави визначати своє майбутнє", – йдеться у проекті заяви.

15 грудня Конгрес США схвалив оборонний бюджет на 2022 рік, яким виділив для України 300 млн доларів військової допомоги.

В оборонному бюджеті США згадується і Україна. Загальна сума, яка буде витрачена на допомогу нашій країні, складає 300 млн доларів. Зокрема, на летальну зброю для України пропонується виділити 75 млн доларів.

16 грудня в НАТО заявили, що не підуть на жодні компроміси щодо права України на вступ до Альянсу.

"Ми є солідарними з Україною, і продовжуємо підтримувати її зусилля, щоб стати членом НАТО. Ми також надсилаємо дуже чітке послання про готовність говорити з Росією, оскільки діалог є особливо важливим у складні часи, як зараз", – заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на спільному з президентом України Володимиром Зеленським брифінгу у Брюсселі.

Генеральний секретар нагадав, що був особисто присутнім під час саміту НАТО в Бухаресті в 2008 році. Тоді всі союзники погодилися, що Україна стане членом НАТО. За його словами, Альянс дотримується прийнятого рішення, що було підтверджено і в період після Бухарестського саміту.

"Ми підтримуємо Україну у її зусиллях з наближення до членства в НАТО. Ми допомагаємо у здійсненні реформ, у боротьбі з корупцією, у розбудові спроможностей, у модернізації структур безпеки й оборони України. НАТО і союзники по НАТО також надають тренування та дорадчу допомогу, ми проводимо спільні навчання, і союзники по НАТО також надають необхідне обладнання. Тож, ми підтримуємо Україну, ми зміцнюємо українську оборону та її Збройні сили. Це практичне співробітництво і практична підтримка, яка надається союзниками та всім Альянсом для України", – додав Столтенберг.

Також 16 грудня Європарламент проголосував за посилення санкцій проти Росії у випадку нової агресії.

Європейський парламент проголосував за резолюцію з вимогою до Москви про відведення російських військових від кордонів України.

"Парламент засуджує нинішнє значне нарощування російських військових на українському кордоні. Євродепутати вимагають від уряду в Москві негайно вивести свої сили та припинити погрожувати сусідній країні", – йдеться у повідомленні.

Євросоюз заявляє, що має бути готовим надати Росії суворе попередження на випередження ймовірній агресії проти України.

"Будь-який новий пакет санкцій має включати російський офіцерський корпус і прапорщиків, причетних до планування можливого вторгнення, а також найближче оточення та олігархів "в орбіті російського президента та їхніх сімей". Це також повинно спричинити заморожування фінансових і фізичних активів в ЄС, заборони на поїздки, виключення Росії з платіжної системи SWIFT, націлення на сектори, важливі для російської економіки, а також зрив фінансування розвідувальних служб і розвідок країни", – додали в Європарламенті.

При цьому, європарламентарі наголосили, що ЄС має якомога швидше зменшити свою залежність від російського імпорту енергоносіїв і проявити більш сильнішу енергетичну солідарність з Україною.

"Парламент також закликає Росію та підтримуваних Росією сепаратистів на сході України дотримуватися угод про припинення вогню. Крім того, євродепутати закликають Росію конструктивно брати участь у так званому "нормандському форматі", – йдеться у повідомленні.

Відновлення українського мовлення на окупованому Донбасі

14 грудня у сірій зоні поблизу Попасної та на окупованому Донбасі відновили український телесигнал, запустивши нову станцію РТПС "Комишуваха".

Нову телевежу збудували протягом 2020-2021 років. Радіус розповсюдження телевізійного сигналу з неї складає 50 км. Радіосигнал повністю покриває тимчасово окуповану частину Донбасу і сягає кордону з РФ. Висота об’єкту – 150 м.

Робота РТПС "Комишуваха" дозволила відновити доступ до медіа-центру на території Сєвєродонецького та Щастинського районів Луганщини і частини Донеччини щонайменше для 200 тисяч громадян

Дозволи на мовлення з телевежі отримали АТ НСТУ (канали: "UA:Перший", "UA:Донбас", "UA:Культура"), державний телеканал "Дім", оператор багатоканальної телевежі ТОВ "Зеонбуд" (а це 32 найбільш рейтингові телеканали), телеканали "Перший Західний" та "2+2". Також транслюються радіостанції "УР-1", "UA:Культура", "Армія-ФМ", "UA:Радіо Промінь", а також місцеві "49-паралель" та "Пульс".

Судові вироки бойовикам "Л-ДНР" і їхнім посіпакам

15 грудня український суд посадив за ґрати на 11 років помічника російського терориста Безлера.

Суд ухвалив покарання для помічника офіцера російського ГРУ Ігоря Безлера Віктора Михеда у виді 11 років позбавлення волі за катування українських військових.

55-річного мешканця Маріуполя визнали винним в участі у терористичній організації, порушенні законів та звичаїв війни, а саме жорстокому поводженні з військовополоненим та цивільним населенням.

Встановлено, що зловмисник входив до складу угруповання, яке очолював диверсант військової розвідки РФ Безлер. За завданням свого ватажка він здійснював відеозйомку "допитів" українських військових. Потім монтував і викладав вибиті "зізнання" в інтернет, у тому числі на сайтах бойовиків.

Зазначається, що відеоматеріали використовували російські спецслужби з метою проведення інформаційних диверсій.

У ході спецоперації у червні 2020 року контррозвідники СБУ затримали зловмисника в Маріуполі. За даними слідства, затриманим виявися місцевий житель, який у 2014 році добровільно приєднався до "групи Безлера". Там його призначили "помічником" з питань пропаганди та інформаційних операцій.

Нова зброя "Укропів"

13 грудня Держприкордонслужба нарешті отримала турецький бронеавтомобіль Turkar Bizon (Buffalo), який з 2016 року стояв на митниці.

Прототип машини Turkar ввезли з Туреччини до України у 2016 році, і через відсутність у власника дозвільних документів її не оформили. Згодом бронеавтомобіль помістили на митний склад, де він зберігався протягом трьох років. Термін зберігання, визначений Митним кодексом України, добіг кінця, а власник цього транспортного засобу так і не звернувся до Київської митниці для його митного оформлення.

17 грудня стало відомо, що на катерах Island, які Україна отримала від США, встановлять американське озброєння.

Командувач Військово-морськими силами України Олексій Неїжпапа повідомив, що всі катери Island будуть оснащені озброєнням виробництва США. Йдеться про 30-міліметрові гармати та ракети різної дії.

За його словами, зраз є остаточне рішення щодо їх доукомплектування, деякі боєприпаси вже отримані, тому в наступному році ми приступимо до установки цих систем на всі 5 катерів.

Отож, як бачимо, і цей тиждень виявився досить вдалим: як на полі бою, так і за його межами Україні вдалося здобути низку локальних перемог, які ще на кілька кроків наблизили головну перемогу у війні з Росією.


Джерело: Depo.ua

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...