Президент Мексики вимагає від Іспанії і Ватикану вибачень за Конкисту, Мадрид говорить про "братів" (відео)

Відвідавши археологічну зону Comalcalco, Табаско, президент Андрес Мануель Лопес Обрадор сказав, що він надіслав листа королю Іспанії Феліпе VI і папі Франциско, щоб вони просили прощення за масові вбивства.

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор направив королю Іспанії Феліпе VI лист із вимогою вибачитися перед корінними народами Америки за вбивства, скоєні під час завоювання континенту. Про це Обрадор повідомив у відеозверненні, яке записав під час відвідин піраміди майя у штаті Табаско, передає BBC, повідомляють Патріоти України.

Поїздка президента Мексики була приурочена до 500-річчя битви конкістадора Ернана Кортеса з майя-чонталями.

Відвідавши археологічну зону Comalcalco, Табаско, президент Андрес Мануель Лопес Обрадор сказав, що він надіслав листа королю Іспанії Феліпе VI і папі Франциско, щоб вони, як представники іспанської корони та католицької церкви, просили прощення масові вбивства та накладання, що проводилися під час завоювання Мексики.

"Це було вторгнення, було скоєно багато несправедливостей, було підпорядкування народів, які жили там, що зараз ми знаємо як наша Америка. Я направив лист королю Іспанії й інший лист - Папі Римському про необхідність вибачитися перед корінними народами за порушення того, що зараз відомо як права людини. Були вбивства, нав'язування (волі - ред.) народам, конкіста робилася мечем і хрестом, а церкви розміщувалися поверх (індіанських - ред.) храмів", - заявив Обрадор.

Він також підкреслив, що має намір вибачитися.

"Тому що і після закінчення колоніального періоду було скоєно багато репресій проти корінних народів які, майя, і навіть відбулося винищування китайців у Мексиці під час мексиканської революції. Ми повинні перепросити", - зазначив президент Мексики.

За даними іспанських ЗМІ, МЗС Іспанії опублікувало заяву, яка відкидає зміст листа мексиканського президента.

"Прибуття 500 років тому іспанців на сучасні мексиканські землі не може бути оцінене в світлі сучасних міркувань… Уряд Іспанії підтверджує свою готовність працювати разом з урядом Мексики", - заявили в іспанському міністерстві.

Відеозвернення: На відео, яке знято у руїн стародавнього мексиканського міста, президент країни заявив, що "прийшов час примиритися".


Іспанія є одним з найбільших джерел прямих іноземних інвестицій в Мексиці. Уряд Мексики ще не ратифікував нову угоду про вільну торгівлю, укладену з Євросоюзом у квітні 2018 року.

"Довгий Нептун" у дії: Україна у 10 разів наростила виробництво ракети, яка стала фатальною для ЧФ РФ

середа, 24 квітень 2024, 9:55

"Нептун" став улюбленою ракетою України для знищення Чорноморського флоту Росії. Все більше і більше таких ракет сходить з виробничої лінії. Як йдеться у матеріалі Forbes, зустріч "Нептуна" з багатьома російськими суднами закінчилася фатально для ворож...

"Кращі" кадри: Окупанти призначають директорами навчальних закладів лаборантів і двірників, - ЦНС

середа, 24 квітень 2024, 9:52

У зв'язку з дефіцитом педагогічних працівників на окупованих територіях, загарбники призначають директорами навчальних закладів лаборантів і двірників, передають Патріоти України з посиланням на Центр національного спротиву (ЦНС). Зазначається, що поп...