Президент ветував новий Виборчий кодекс

Володимир Зеленський вказав, що Виборчий кодекс, який надійшов йому на підпис, містить положення, що не відповідають Конституції України.
Володимир Зеленський. Фото: РБК.

Глава держави 13 вересня повернув закон у Верховну Раду зі своїми пропозиціями. Законопроєкт №0978 "Пропозиції президента до Виборчого кодексу України" зареєстровано на сайті Ради, передають Патріоти України.

"Кодекс, який надійшов на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні позитивні зміни у виборче законодавство, спрямовані на його вдосконалення, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації та організації виборчого процесу, ефективного контролю за виборчими процедурами", – ідеться в документі.

У пропозиціях президент висловив думку, що положення кодексу фактично зберігають ознаки пропорційної виборчої системи із закритими списками. Також, за його словами, в кодексі передбачено, що кандидат, реєстрацію якого скасовано, втрачає статус суб'єкта виборчого процесу, але суб'єктом цього процесу є також виборець. Тому глава держави просить уточнити, що кандидат після скасування реєстрації втрачає саме цей статус, а не виборче право загалом.

Окрім цього, президент зазначив, що закріплений у законі принцип гендерної рівності, який передбачає, що в кожній п'ятірці списку має бути щонайменше двоє кандидатів однієї статі, може бути знівельовано, адже в кодексі не передбачено механізму заміни кандидата за принципом гендерної рівності у разі скасування його реєстрації.

У пропозиціях зазначено, що Кодекс не містить гарантій повноцінної реалізації виборчого права внутрішньо переміщеними особами та людьми з інвалідністю. Також Зеленський висловив зауваження до положень кодексу, які стосуються відшкодування партіям і кандидатам коштів, витрачених на агітацію, держфінансування партій, формування виборчих комісій, права звернення до Конституційного суду, закупівель, здійснюваних Центрвиборчкомом, та іншими статей.

"Наведений перелік зауважень є далеко не повним. Враховуючи викладене. не можу підтримати Виборчий кодекс України в запропонованій редакції, повертаю його для повторного розгляду і пропоную доопрацювати з урахуванням наведених зауважень із метою забезпечення належної регламентації виборчого процесу, створення умов для вільного волевиявлення громадян України на основі конституційних принципів і демократичних стандартів організації та проведення виборів, недопущення будь-яких зловживань і маніпуляцій під час виборів", – заявив президент.

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, - речник ОСУВ "Хортиця"

субота, 27 квітень 2024, 20:46

Речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин увечері в суботу, 27 квітня 2024 року, підтвердив утрату контролю над "частиною" селища Очеретине Покровського району Донецької області. З такою заявою він виступив в етері телеканалу "Ми - Україна", передають Патріо...

Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначена Офісом президента людина, - депутатка Європарламенту фон Крамон

субота, 27 квітень 2024, 20:05

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон висловила стурбованість розподіленням повноважень в українському парламенті, заявивши, що насправді Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний. Про це вона заявила в інтерв'ю "І...