Про ядерний шантаж РФ і звільнення полонених: Зеленський провів переговори з генсеком ООН Гутеррешем

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш та президент України Володимир Зеленський провели переговори. Також у зустрічі взяв участь президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, передають Патріоти України.

У ході переговорів сторони обговорили низку питань, зокрема обстріли російськими окупантами Запорізької АЕС, масову страту українських військовополонених в окупованій Оленівці на Донеччині та експорт зерна з українських портів. Про це Зеленський повідомив у своєму Telegram-каналі.

"У Львові провів зустріч із Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем. Домовилися про продовження координації в реалізації зернової ініціативи. Обговорили можливі напрямки її розвитку, питання незаконної та примусової депортації українців, звільнення з полону наших військовослужбовців і медиків", – зазначив Зеленський.

Як повідомляє сайт президента України, у ході перемовин глава держави відзначив ключову роль ООН та особисто Антоніу Гутерреша у розв’язанні питання щодо розблокування українських портів для експорту продовольства. Сторони домовилися продовжувати активну та всебічну координацію з ООН у реалізації "зернової ініціативи".

"Україна готова й надалі бути гарантом глобальної продовольчої безпеки", – наголосив президент. Також Зеленський і Гутерреш обговорили можливі напрямки подальшого вдосконалення ініціативи та підвищення рівня безпеки реалізації експорту українського зерна. Зокрема, йшлося про те, що глобальною потребою є збільшення кількості суден, які безпечно експортують українське продовольство.

Щодо питання незаконної примусової депортації громадян України та українців, яких окупанти утримують у Росії, Україна чекає від ООН кроків щодо їх захисту.

"Прошу вас особисто сприяти отриманню представниками ООН постійного безперешкодного доступу до депортованих українців", – звернувся до Гутерреша Зеленський.

Президент наголосив на важливості сприяння з боку ООН у звільненні з полону українських військовослужбовців і медиків, яких утримує Росія. Він також акцентував увагу на необхідності дотримання норм Женевських конвенцій щодо поводження з військовополоненими, зокрема у створених Росією "фільтраційних таборах", де силоміць утримують багатьох українських громадян.

Антоніу Гутерреш натомість розповів про те, як проходить робота з направлення місії ООН для встановлення правди про те, що відбулося в Оленівці, де Росія вчинила цинічний теракт проти українських військовополонених. Володимир Зеленський запропонував включити до мандату місії питання дотримання російською стороною домовленостей, досягнутих в контексті виведення українських захисників з "Азовсталі", а також передбачити забезпечення безпеки та прав усіх українських військовополонених.

Також у першому повідомленні після зустрічі глава держави зауважив, що особливу увагу у переговорах з генсеком ООН було приділено ядерному тероризму РФ на Запорізькій АЕС, адже це питання, без перебільшення, стосується усього світу.

"Окрему увагу приділили темі ядерного шантажу Росії на Запорізькій АЕС. Цей свідомий терор з боку агресора може мати глобальні катастрофічні наслідки. Тому ООН повинна забезпечити безпеку цього стратегічного об’єкта, його демілітаризацію та повне звільнення від російських військ", – наголосив президент.

Глава держави поінформував генсека ООН про те, що роблять російські окупанти на Запорізькій АЕС, зазначивши, що цей свідомий і цинічний терор з боку агресора може мати катастрофічні наслідки для України та всього світу.

Зеленський наголосив, що Організація Об’єднаних Націй має забезпечити безпеку цього стратегічного об’єкта, його демілітаризацію та повне звільнення від російських військ. Президент і генеральний секретар ООН погодили параметри можливої місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію. Вона має бути здійснена в легальний спосіб через вільну від окупантів територію.

Окрім того президент України поінформував Антоніу Гутерреша про готовність Української держави взяти активну участь у наступній, 77-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, та про напрацювання низки важливих ініціатив.

"Йдеться насамперед про роботу над правовими механізмами притягнення Росії до відповідальності, зокрема створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії, вчиненого державою-терористом проти України, а також нового міжнародного механізму компенсації збитків, завданих російською агресією", – повідомляє сайт глави держави.

Генеральний секретар запевнив президента у наданні системою ООН необхідної прямої допомоги громадянам України для подолання гуманітарних викликів у зимовий період. Зеленський також запросив Гутерреша взяти участь в онлайн-саміті міжнародної Кримської платформи 23 серпня.

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...