"Про розстріл колони під Куп’янськом дізнався з сюжету рашистів, в якому побачив сина": Українець розповів подробиці теракту окупантів на Харківщині

Закам'янілі руки дідуся на кермі, калюжі крові, спалені автомобілі, від яких лише залишився каркас. А всередині - фрагменти тіл. Інші машини - наче решето. Все це не кадри якогось фільму жахів, а реальність., передають Патріоти України.

Звірячий напад на ні в чому невинних людей вчинили рашисти на Харківщині. Між окупованим Сватовим та звільненим ЗСУ Куп'янськом вони вранці 25 вересня розстріляли колону мирних жителів, які намагались евакуюватись. Диверсійно-розвідувальна група впритул поцілила зі стрілецької зброї у шість старих легковиків та вантажівку «ГАЗель». За офіційними даними 24 людини загинуло, серед них 13 дітей.

«На відео рашистськіх ЗМІ лікарня у окупованому Луганську і мій поранений у руку та коліно 10-річний син, який розповів, що його мати загинула на місці»

- Моя мама проживає у Куп'янську-Вузловому, я ж на час війни займаюсь евакуацією населення. Нещодавно через понтонний міст дістався лівого берегу, то бачив як носили у чорних пакетах тіла. Те, що зараз відбувається у тій стороні — страшне. Позавчора я був там й саме почався обстріл понтонної переправи.

Саме тому люди намагаються виїхати з того пекла, бо зараз там стало дуже гаряче. А ще ж холод, нема ні води, ні світла, ні газу, ні мобільного зв'язку. То ж люди організовуються у колони з надією виїхати, — розповів «ФАКТАМ» місцевий волонтер Артур (просить не афішувати свого прізвища заради безпеки — Авт.) — 1 жовтня я вивіз звідти свого однокласника, який їхав саме у тій колоні. В нього два поранення — одне навиліт у голову, травмована рука. Він дивом там вижив. Є ще люди, які зуміли врятуватись.

Наскільки я розумію, у момент, коли їхала колона з цивільними, із лісу вискочила диверсійно-розвідувальна група рашистів, яка зараз перебуває в оточенні української армії і ховається. І, звісно, намагається мстити, вибираючи жертв серед мирних людей. Рашисти постріляли і втекли… Як мені розповідали місцеві, серед загиблих є п’ять волонтерів, які супроводжували мирних людей. Сьогодні мені зателефонував чоловік, якого я раніше вивіз до Куп'янська, а у Куп'янському-Вузловому лишились його жінка та син. Кажу йому: «Давай поїдемо і їх звідти вивеземо». Але він відповів: «Чув, що колону обстріляли? Там були мої рідні»…

Той, хто не дочекався своїх рідних у звільненому від рашистів Куп'янську — Денис Дерев'янко. Зі своєю 32-річною дружиною Євгенією вони мешкали у Куп'янську-Вузловому. Виховували 10-річного сина Павла.

- У нас була чудова родина й ми обожнювали проводити час разом. Дружина працювала оператором комп’ютерного набору, я — програмістом. Син ходив до школу, займався англійською мовою, карате. Так сталось, що після вторгнення я опинився у Куп'янську через робочі питання. Жінка із дитиною залишились у тещі у Куп'янську-Вузловому, де ще були рашисти. Й ми втратили зв'язок із ними три тижні тому. Поїхати туди було неможливо, міст зірвано. Я кілька разів пробував йти пішки, дорога — сім кілометрів. Але мене не пускали на блокпостах, ще й постійно обстріли, бо то сіра зона.

Паша Дерев'янко з татом Денисом

24 вересня волонтери евакуювали мене до Харкова, аби хоча б купити ліхтар, павербанк, бо ж комунікацій в Куп'янську нема теж. Планував дістатись до своєї родини й вивезти її, та не судилось. Знайомі 27 вересня скинули мені відео, яке відзняли рашистські ЗМІ. На ньому лікарня у окупованому ворогами Луганську і мій поранений у руку та коліно син, який розповів, що його мати загинула на місці, а дядько, молодший брат дружини, дістав травму руки і він не знає, що з ним. З чого стріляли — син не міг сказати, ще малий, не розуміє.

Також у сюжеті показали знайому жінку з нашого міста, в якої на руках загинуло двоє дітей. Вже потім я дізнався, що дружина, син та її 18-річний брат знайшли людей, які теж планували їхати. Вони самоорганізувались. Власної машини у рідних не було, то ж підсіли до когось. Мама жінки залишилась вдома. Біда у тому, що у людей не було ні зв’язку, ні інформації про те, яка наразі ситуація. То ж колона вирішила їхати у сторону росії, а вже звідти через Прибалтику та Польщі дістатись України. Так багато людей думали із надією, що врятують життя. Та, як бачите, сталось по іншому.

Я ще не був на місці розстрілу, бо не пускають. Але по світлинам бачу, що колона від'їхала від Куп'янська-Вузлового десь 6−7 кілометрів. Й поки на місці ще працюють слідчі, в мене жевріє надія, що моя кохана і її брат зуміли вижити і десь просто перебувають у лікарні… Можливо, син помилився.

За словами співрозмовника, він написав заяву в правоохоронні органи про викрадення сина окупантами. Нині працює над дублікатами документів на сина, адже є версія, що вони були у машині й відповідно згоріли.

-Через знайомих на Луганщині я намагався зв’язатись з Пашою, але лікарі не дозволили нам спілкуватись по телефону. Й серце моє розривається…

«Розшукую рідних, бо впізнав машину свого батька у сюжеті, який опублікували поліцейські»

Розшукує своїх рідних і Даніель Ситніков. Машину свого батька він побачив у сюжеті, який опублікували поліцейські.

- Із татом, Євгеном Ситніковим, востаннє був зв'язок в серпні. Із ним із Куп'янська-Вузлового у сторони Курилівки та Піщаного їхала бабуся моя — Валентина Гайдарова. По силуету з відео я думаю, що він загинув у своєму автомобілі. Що сталось з бабусею — не знаю.

Анжеліка Сінепупова загинула з сином

Втратила свого похресника і Олена Омельченко. Із жінкою спілкуємось в соцмережі, адже вона мешкає у Молдові.

- Наш родич Женя жив із дівчиною — Анжелікою Сінепуповою та її сином. Вже відомо, що жінка, її дитина, рідний брат та батько загинули внаслідок обстрілу. Всі вони їхали у «Газелі». Женя не поїхав, тому що його не відпустила мама, і тим самим врятувала йому життя. Один чоловік вижив, тому що встиг сховатись у лісопосадці, його поранили.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...