Про військове вторгнення РФ Генштаб дізнався у січні 2014 року: Кривонос розповів про секретну операцію України по поверненню Криму

Про початок військового вторгнення Росії до Криму в Генеральному штабі України дізналися у січні 2014 року. Тоді було піднято за тривогою боєздатні частини десантників і спецпризначенців. За планом елітні підрозділи мали витіснити російських військових із Криму, повідомляють Патріоти України.

Тодішній глава Генштабу Володимир Замана підтвердив, що 31 січня 2014 року за тривогою було піднято боєздатні частини десантників і спецпризначенців.

Ексзаступник секретаря РНБО Сергій Кривонос, який у 2014 році керував полком спецпризначенців, повідомив, що в лютому десантники готувалися вирушити до Криму. Операція зі звільнення півострова мала початися на початку березня. Вони мали увійти до Криму і посилити угруповання українських військ у Криму.

Кривонос заявив, що тоді в Генштабі ЗСУ розробили план звільнення півострова у три етапи. На той час у Криму на планових навчаннях вже перебувала рота 25-ї повітряно-десантної бригади ЗСУ: "ЗСУ розглядали варіант захоплення наших територій. І багато військових частин були орієнтовані діяти згідно з цим планом, щоб відбити ймовірні спроби захоплення територій. Серед них і частини ВДВ: 25-та повітряно-десантна бригада й 79-та аеромобільна бригада. Вони мали увійти до Криму, зайняти позиції та посилити ті угруповання в Криму, які були на той час у ЗСУ".

Операції завадило те, що 36-ту бригаду - одну з найбоєздатніших українських частин у Криму, яка перебувала в Перевальному, - було здано росіянам. Колишні колеги зазначають, що командир частини Сергій Стороженко здав українську частину росіянам, але спочатку він передав військовим РФ бронетехніку.

Навідник-оператор БМП-2 36-ї бригади берегової оборони Михайло Старостін розповідав, що за наказом Стороженка бійці залишили техніку в парку, за півтора кілометра від казарм. Стороженко намагався схилити до здачі росіянам і прибулих дніпропетровських десантників із 25-ї бригади.

Джерело: Крим.Реалії

Не хочуть вмирати за Путіна: Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року

середа, 24 квітень 2024, 10:49

З початку "часткової" мобілізації у вересні 2022 року Росія засудила 7400 окупантів, яких підозрюють у дезертирстві. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. За даними російської медіагрупи "Медіазона", у бер...

Ворог влаштував "полювання": Стало відомо, куди війська РФ влучили в Одесі

середа, 24 квітень 2024, 10:37

Армія РФ вранці 24 квітня завдала удару по місцю зберігання виведеної з ладу автомобільної техніки у місті Одеса, військовослужбовці не постраждали, передають Патріоти України. Дослівно: "Російська Федерація завдала удару по місцю зберігання виведеної ...