"Продатися" може як на користь Банкової, так і Порошенка: Навіщо відомий телеведучий створює свою партію, - ЗМІ

Похід артистів у велику політику триває. Відомий український шоумен і телеведучий Сергій Притула, що раніше зі скандалом покинув партію "Голос", запускає власний політичний проект. Плани більш ніж амбітні - проходження в парламент. В теорії партія Притули здатна подолати електоральний бар'єр, але на значний результат розраховувати не варто. Чому нова партія "вистрілила" саме зараз і на чиє сприяння може розраховувати шоумен, читайте в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Курс на парламентські вибори

Наприкінці вересня телеведучий Сергій Притула підтвердив інформацію про запуск власного політичного проекту, публічно повідомивши, що партія знаходиться на стадії формування. "Це, очевидно, буде політична партія. Поки що вона на етапі формування", - сказав Сергій Притула. Як буде названа політична сила і під яким ідеологічним забарвленням вона буде функціонувати, шоумен не уточнив. Він лише коротко зазначив, що це не буде "віртуальна історія".

"Про нейминг, брендинг - дайте мені трохи часу, і я обов'язково все розповім. Це однозначно буде не якась віртуальна історія. Але поспішати з набуттям суб'єктності я не буду", - додав політик.

Якою саме буде партія, поки не ясно, але вже відома першочергова мета проекту - прохід до Верховної Ради. Сергій Притула та його прихильники позиціонують його як європейського політика нового покоління, не обтяженого кумівськими і олігархічними зв'язками (що вже виглядає досить штучно, з огляду на родинні зв'язки з колишнім "регіоналом", великим бізнесменом Віталієм Хомутинником, але про це нижче). У його актив можна також записати участь у волонтерському русі та допомогу армії.

"Запити на "нові обличчя" - штука умовна. Важливо, що вони можуть запропонувати виборцям. Вибори 2019 року були унікальними. Тоді голосували не стільки за Володимира Зеленського та "Слугу народу", скільки проти старих політиків, які набридли буквально всім. Назвати Сергія Притулу "новим обличчям" складно. Швидше за все, ми отримаємо черговий лідерський партійний проект, який перетягне на себе електорат "Голосу", "Самопомочі" Андрія Садового і частково "Європейської солідарності" Петра Порошенка", - зазначив у розмові політтехнолог Олексій Голобуцький.

Група підтримки: рідня і олігархи

Нова партія потенційно здатна залучити проєвропейських блогерів, патріотичну публіку, для якої Петро Порошенко надто токсичний, а також збитих льотчиків, незадоволених політикою президента Володимира Зеленського і глави його Офісу Андрія Єрмака.

Хоча прихильники шоумена і наполягають на його політичній принциповості, все не так райдужно, як би їм хотілося. Сергій Притула, незважаючи на акторський талант, а також позитивний імідж патріота і волонтера, будуючи партію, не зможе обійтися без медійної та фінансової підтримки. Такі українські реалії - вільний доступ до грошей і телевізійної "кнопки" є тільки у олігархів. Без їх сприяння проти в парламент практично нереально.

У нового проекту точно будуть спонсори, але вони навряд чи стануть вкладатися в партію просто з "любові до мистецтва". "У числі тих, хто потенційно може підтримати нову партію можна назвати Віталія Хомутинника - родича самого Притули (обидва одружені на рідних сестрах - ред.). Сприяння може надати і Віктор Пінчук, який зацікавлений в електораті, що раніше голосував за "Голос" і "Самопоміч", - зазначив політичний експерт, керівник аналітичного агентства "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

До речі, варто нагадати, що Сергій Притула часто виступає на телеканалах, пов'язаних з Віктором Пінчуком. Втім, як розповіли інформовані джерела, Хомутинник не допомагає Притулі. "Звісно, він може вкластися. Але на даний момент він не вірить в майбутнє Притули", - розповіли в оточенні колишнього нардепа-"регіонала".

Проте, Притула протягом останніх трьох місяців активно працював над створенням партії, залучаючи до неї представників з "Голосу". "Закономірно, що в його оточенні - люди, котрі представляють опозиційну групу, яка виступила проти Кіри Рудик. Одним з найбільш активним учасників "тусовки" з Притулою є Ярослав Юрчишин. Всього там - 7-8 депутатів, які як би формують кістяк команди", - розповіло нам поінформоване джерело.

Де взяти рейтинг

Шоумен вступив в партію "Голос" в 2019 році. Від неї він балотувався до Верховної Ради і на посаду мера Києва. Після відходу з партії співака Святослава Вакарчука, в політсилі почалися бродіння і пошуки нового лідера. У квітні цього року Сергій Притула заявив, що може очолити "Голос", звинувативши чинне керівництво в особі нардепа Кіри Рудик в тому, що при ній партія "йде не туди".

Не маючи можливості вплинути на ситуацію всередині політсили, шоумен влітку заявив про вихід з партії. Щоб розраховувати на подолання електорального порогу в 5%, партії Сергія Притули доведеться перетягнути собі весь електорат фактично знищеної партії "Голос", яка втратила будь-яку підтримку після виходу з неї Святослава Вакарчука та подальшого розброду і хитання всередині політсили.

"Електоральна база партії, яку має намір створити Сергій Притула, це виборці "Голосу", які підтримали цю політсилу в 2019 році. Мова йде про тих, хто розчарувався в партії після відходу з неї Святослава Вакарчука. Йдеться про молодих містян (18-40 років ), які проживають в центральних і західних регіонах країни. Українці старшого віку можуть підтримати Сергія Притулу з огляду на його активну участь у волонтерському русі", - пояснив в коментарі політичний експерт Фонду "Демократичні ініціативи" Петро Бурковський.

Гра проти Порошенка?

Крім втечі з напіврозваленого "Голосу" є ще одна можлива причина, чому Сергій Притула анонсував запуск партії саме зараз - можливі дострокові вибори парламенту і так само президента. "З огляду на досвід "Голосу" і "Самопомочі", партії Сергія Притули уготована роль спойлера, в якому може бути зацікавлена Банкова. Нова політсила гарантовано залізе на електоральне поле "Європейської солідарності". З огляду на, що партія Петра Порошенка досягла рейтингової стелі в 18-20%, для них втрата 4-5% буде болючою", - наполягає Андрій Золотарьов.

Петро Олексійович позиціонує себе "головним патріотом", що періодично катається на фронт, роздаючи там полуницю і цінні поради. З точки зору "порохоботів", Сергій Притула, який закуповує для армії амуніцію, квадрокоптери, паливо і ліки, є небезпечним конкурентом. З іншого боку, Сергій Притула - медійна особистість, яка виступає в ефірах загальноукраїнських телеканалів. Його можуть підтримати молоді люди з різних регіонів. У тому числі і колишні прихильники Володимира Зеленського та "Слуги народу", які з тих чи інших причин тепер незадоволені діями влади. Іншими словами, "продатися" Притула може як на користь Банкової, так і Порошенка, з'їдаючи відсотки і у тих, і у інших.

Джерело: Апостроф

Блінкен назвав країну, яка є зараз головним постачальником військового обладнання для РФ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:05

Державний секретар США Ентоні Блінкен розкритикував підтримку Китаєм російської оборонної промисловості. Він заявив, що Пекін зараз є основним постачальником критичних компонентів для російського озброєння і бере таким чином участь у війні РФ проти Укр...

Знищили зерно для Азії та Африки: РФ вдарила по порту Південний на Одещині

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:29

Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" (Одеська обл.) знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, інформують Патріоти України. Як повідомили у Міністерстві відновлення України...