Проект Бабин Яр як чекістська спецоперація: Пов'язані з Кремлем олігархи знайшли новий спосіб вдарити по Україні

Головним покупцем землі під великий меморіал є відомий рейдерськими справами і зв'язками з владою Росії Павло Фукс.

Будівництво меморіалу в урочищі Бабин Яр у Києві скандально не тільки призначенням на посаду художнього керівника режисера з РФ Іллі Хржановського, який зняв сцени насильства над немовлятами. Загрозу несе Україні і участь в проекті таких одіозних олігархів, як Павло Фукс, зазначають Патріоти України.

Як пише видання Хрещатик, головним покупцем землі під великий меморіал є відомий рейдерськими справами і зв'язками з владою Росії Павло Фукс. "Найголовніший покупець землі під меморіальний центр Бабин Яр - це Павло Фукс, основний бізнес якого до 2014 року знаходився в Росії, але (в зв'язку з проблемами, які там виникли) переїхав до України. При цьому Фукс був пов'язаний з російською владою через близького до Кремля олігарха - Геннадія Тимченка", - пише видання.

У статті також йдеться про скандальну репутацію олігарха і його рейдерські справи. Фукс відомий в Україні найскандальнішими рейдерськими справами, які стосуються, наприклад, Київського метрополітену, китайської державної компанії Схід Солар (представники компанії прямо називали Фукса рейдером і докладно описували рейдерські схеми, застосовані ним і його партнером для шахрайства і тиску на їх бізнес), а також компанії Голден Деррік, що володіє найбільшими газовими родовищами в Україні, але поки повністю заморожена низкою інших скандальних конфліктів, - пише Хрещатик.

Критики меморіалу Бабин Яр також звертають увагу на закритість проекту, на те, що до нього практично ніякого відношення не має українська держава - так як воно позбавлена можливості контролювати, яким буде матеріал і музейна експозиція, хто буде головним креативним куратором і т.д .

Таким чином, констатує видання, віддавати територію Бабиного Яру сумнівним російським рейдерам або олігархам, близьким до російської влади, більш ніж небезпечно. Бабин Яр став всесвітньо відомий як місце масових страт цивільного населення (головним чином євреїв) німецькими окупаційними військами під час Другої Світової війни. Всього було розстріляно понад ста тисяч осіб.

Про те, що олігарх Павло Фукс намагається підіграти президентові РФ Володимиру Путіну, говорив і дисидент, колишній політв'язень, член Української Гельсінської групи, співпрезидент Асоціації єврейських організацій і громад (Вааду) України Йосип Зісельс.

На першому етапі основним мотором олігархічного проекту був Павло Фукс - бізнесмен родом з Харкова, нині - великий забудовник, на рахунку якого, зокрема, комплекс Москва-Сіті. Він зустрівся зі мною навесні 2016 року і розповів, що планує з партнерами створити в Бабиному Яру музей такого масштабу, який переплюне і музей Голокосту у Вашингтоні, і Яд Вашем, - згадував Зісельс.

Він підкреслив, що прямо сказав Фуксу про необхідність домовлятися щодо ряду пунктів ще до початку проекту, так як існує табу на будівництво об'єкта на місці розстрілів. "Я довіряю рабину Шлезінгеру, і просто не братиму участі в проекті, який передбачає, з його точки зору, будівництво на кістках... Я зізнався Фуксу ще у 2016-му, що не розумію, чому під час агресивної війни Росії з Україною три найбільших російських підприємця, бізнес яких контролюється владою, ініціюють такий проект? Навіщо це потрібно Путіну, де логіка", - задався питанням він.

Зісельс додав, що це - складний спосіб догодити Путіну, що також є питанням переконань. "Я вірю не в сентименти, а в інформаційну війну, яку Росія веде проти України та в яку вкладає $3 млрд на рік. І не вірю в благі наміри ініціаторів цього музею", - сказав він.

Зісельс також розповів, що відкриття музею Бабиного Яру за проектом російських олігархів завдасть Україні політичного та іміджевого збитку. "По-перше, сам факт появи такого музею на кошти російських бізнесменів підкреслить, що Україна не в змозі побудувати такий музей. Що набагато гірше, цей музей може продемонструвати всьому світу, що українці - це антисеміти і націоналісти, які всю свою історію вбивали євреїв. Цю лінію не проводитимуть Круглов, Беркхоф або Дітер Поль, але не вчені створюють музеї, а куратори", - констатував він.

Джерело: Обозреватель

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...