Project Convergence: Як Пентагон знищуватиме ворожі цілі у будь-якій точці світу за лічені секунди

В сучасній війни питання поразки перемоги вирішують хвилини і навіть секунди. Нові військові технології США пришвидшують в десятки разів час від встановлення цілі до її знищення

Prometheus, Titan, Tactical Assault Кit, Firestorm та інші таємниці

Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом, підготовленим експертом з озброєнь Сергієм Згурцем.

"Раніше час від моменту виявлення цілі до пострілу складав 20 хвилин. Завдяки розвідувальним супутникам, каналам супутникового зв’язку і штучному інтелекту нам вдалося скоротити цей час до 20 секунд. Час вже сам по собі перетворюється на зброю".

Це – один з висновків, які оголосили американські військові за підсумками навчань, що протягом шести тижнів проходили восени 2020 року на випробувальному полігоні Юма (Yuma Proving Ground), штат Аризона.

Навчання були організовані Командуванням майбутнього армії США (Army Futures Command/AFC) з метою продемонструвати та перевірити нові технологічні шляхи для трансформації бойового простору і його переходу у нову якість.

Ця трансформація ґрунтується на технологіях трьох категорій. По-перше, це супутники, які здійснюють детальне фотографування поля бою.

По-друге, це експериментальна наземна станція з системою штучного інтелекту, яка приймає та обробляє отримані зображення, а потім на їх основі виробляє дані цілевказівки.

І, нарешті, це супутники тактичного зв’язку, які передають ці дані безпосередньо системам озброєнь, які знищать обрані цілі.

Навчання під назвою Project Convergence стали початком першого етапу масштабної навчально-підготовчої програми Сухопутних сил, яка має з’єднати в одне ціле всі технологічні спроможності та бойові мережі зв’язку й управління, збільшити їх радіус дії та забезпечити можливості для впевненого ураження цілей противника за межами прямої видимості.

На навчаннях Project Convergence були відпрацьовані десятки сценаріїв з використанням різних систем озброєнь і засобів виявлення, в тому числі із застосуванням технологій штучного інтелекту, а також експериментальних розробок у сфері мережевого зв’язку розширеного радіуса дії.

Project Convergence: як це працювало

Спрощена схема передачі даних від супутника в космосі до засобу вогневого ураження на землі, яка застосовувалася під час навчань Project Convergence, виглядає так:

  1. Супутник робить знімки поля бою.
  2. Знімки передаються на експеримен­тальну наземну станцію TITAN.
  3. Система штучного інтелекту «Прометей» (Prometheus) обробляє знімки, виявляє цілі та видає дані цілевказівки.
  4. Дані цілевказівки через супутниковий канал зв’язку надходять на полігон Юма.
  5. Дані цілевказівки інтегруються в тактичний програмний додаток Tactical Assault Кit.
  6. За допомогою системи штучного інтелекту FIRESTORM розраховується оптимальне рішення для ураження цілі.
  7. Рішення затверджується оператором, а дані цілевказівки передаються відповідному підрозділу або стрілку.

Під час навчань Project Conver­gence керівний орган – зведена Група з питань визначення місця розташування, навігації та координації дій (Assured Positioning, Navigation and Timing/APNT, діє у складі Командування майбутнього армії США (Army Futures Command/AFC) – повторив цей цикл 350 разів.

Самохідна 155-мм гаубиця M109A6 Paladin
Керівник APNT Віллі Нельсон (Willie Nelson) за підсумками цих дій повідомив, що головна увага приділялася таким напрямками, як «отримання необхідних даних, їх передача безпосередньо на поле бою, оперативна обробка цих даних з метою виявлення загроз на знімках або в пакетах отриманих даних".

Блінкен назвав країну, яка є зараз головним постачальником військового обладнання для РФ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:05

Державний секретар США Ентоні Блінкен розкритикував підтримку Китаєм російської оборонної промисловості. Він заявив, що Пекін зараз є основним постачальником критичних компонентів для російського озброєння і бере таким чином участь у війні РФ проти Укр...

Знищили зерно для Азії та Африки: РФ вдарила по порту Південний на Одещині

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:29

Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" (Одеська обл.) знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, інформують Патріоти України. Як повідомили у Міністерстві відновлення України...