Пророчить ледь не катастрофу: Посол ЄС в Україні закликала готуватися до важкої зими

Прийдешня зима в Україні буде складнішою за минулорічну. У зв'язку з цим Європейський союз зробив вагомий внесок у підтримку енергосектора країни. Про це посол ЄС в Україні Катаріна Матернова сказала в інтерв'ю «Інтерфаксу», передають Патріоти України.

«Я думаю, що люди мають готуватися до важких часів, але я дуже сподіваюся, що нам вдасться уникнути катастрофічного сценарію», – зазначила дипломатка.

Вона нагадала, що Євросоюз нещодавно виділив 100 млн євро на підготовку України до зими, а також надав ще 100 млн через Кредитну установу для відбудови (KFW) для «Укренерго», щоб посилити оператора енергетичного сектора.

«Одним із важливих напрямів підтримки є механізм цивільного захисту. У перші тижні та місяці повномасштабної війни саме він був основним каналом, яким в Україну надходило все обладнання для різних надзвичайних ситуацій. А наразі він сконцентрований на збільшенні постачання енергоносіїв, включно з турбінами, генераторами тощо», – зауважила Матернова.

Вона зазначила, що обладнання надходить не лише з країн-членів ЄС, а й від інших донорів, зокрема Японії, Кореї, Канади тощо.

Крім того, ЄС уже надав понад 1000 високовольтних генераторів і малих турбін, щоб допомогти українцям підготуватися до зими.

Нагадаємо, що Місія ООН з моніторингу дотримання прав людини в Україні (ММПЛУ) прогнозує, що цієї зими українцям слід очікувати відключення електроенергії тривалістю від чотирьох до 18 години на добу.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...