Прощавай, Конвенціє Монтре: Туреччина затвердила плани розвитку нового Стамбульського каналу. Наслідки будуть феноменальні. Виграють всі, крім Росії

Одним з набільших геополітичних наслідків проекту може стати зняття обмежень на перебування військових кораблів нечерноморських держав на Схід від Босфору. ВМС США можуть отаборитись на постійній основі.

Туреччина схвалила плани розвитку величезного каналу на околиці Стамбула, просуваючи проєкт, який викликав критику через його вартість і вплив на навколишнє середовище. Про це заявив міністр навколишнього середовища Мурат Курум, повідомляють Патріоти України з посиланням на Reuters.

Цей крок був зроблений через рік після того, як країна провела перший тендер на реконструкцію двох історичних мостів у своєму найбільшому місті, де планується прорити 45-кілометровий канал, що просувається президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.

"Ми схвалили плани розвитку проєкту Kanal Istanbul Project і винесли їх на громадське обговорення. Ми швидко зробимо кроки, щоб збагатити нашу країну і священне місто каналом Стамбул", - написав Курум в Twitter.

Канал з'єднає Чорне море на північ від Стамбула з Мармуровим морем на півдні і оцінюється в 75 мільярдів лір ($9,2 мільярда).

Графіка Guardian
Уряд заявляє, що це полегшить судноплавство в протоці Босфор, одному з найбільш завантажених морських шляхів у світі, і запобігатиме ситуації, подібній до того, що сталася цього тижня в Суецькому каналі, де тривають роботи зі зняття з мілини гігантського контейнеровоза Ever Given, що блокує канал.

Відкриття каналу "Стамбул" здатно повністю поміняти геополітичний розклад в чорноморсько-азовському регіоні і суттєво послабити вплив Москви в Східному Середземномор'ї, поховавши переваги, котрі Четвертий рейх здобув з захопленням Криму. За кілька років авіаносці США зможуть увійти у Чорне море і знищити небезпечне домінування Москви в "Русском озере"



"Коли Путін кашляє, Шольц шукає бункер": Німецький канцлер став посміховиськом у Європі через надмірну боязливість

вівторок, 19 березень 2024, 6:50

Німецький канцлер відмовляється давати Україні ракети, боячись втягування країни у війну, передають Патріоти України. Як пише The Times, небажання канцлера Німеччини Олафа Шольца передавати Україні ракети Taurus усе більше дратує союзників та багатьох ...

"Оточення Путіна має розуміти, що його фізичне усунення - єдиний шанс на порятунок для них. Інакше він розпочне війну із Заходом", - Ейдман

вівторок, 19 березень 2024, 6:15

"Програма нового строку Путіна - глобальна катастрофа", - пише у своєму блозі Ігор. "Із новин: "Згідно з аналізом спецслужб Німеччини, Росія готується до масштабного конфлікту із Заходом, на що вказує реорганізація російської армії, пересування військ ...