Прослуховування розмов і перехоплення повідомлень: Nokia допомогла російській владі створити масштабну систему стеження, - NYT

Фінський виробник телекомунікаційного обладнання Nokia допоміг російській владі створити масштабну систему стеження за користувачами. Про це йдеться у розслідуванні The New York Times, передають Патріоти України.

Згідно з отриманими журналістами документами, за останні понад п’ять років Nokia надавала обладнання та послуги для зв’язку Системи оперативно-розшукової діяльності — СОРМ

Хоча фінська компанія не виробляє технології для перехоплення повідомлень, у документах описується, як вона працювала з російськими державними компаніями щодо планування, оптимізації та усунення несправностей підключення системи СОРМ до мережі МТС.

Головна розвідувальна служба Росії, ФСБ, використовує СОРМ для прослуховування телефонних розмов, перехоплення електронних та текстових повідомлень, а також відстеження інших інтернет-комунікацій.

Документи охоплюють період з 2008 до 2017 року і показують, що Nokia знала, що запускає російську систему спостереження. Ця робота була потрібна фінській компанії для ведення бізнесу в Росії, де вона стала провідним постачальником обладнання та послуг для різних клієнтів у сфері телекомунікацій.

За словами експертів з розвідки та цифрового стеження, без участі компанії в СОРМ " Створити таку систему було б неможливо".

У Nokia в свою чергу заявили, що за російським законодавством від компанії потрібно виготовити продукти, які дозволили б російському оператору зв’язку підключитися до системи СОРМ. Nokia також заявила, що не виробляє, не встановлює та не обслуговує обладнання СОРМ.

Відповідно до отриманих видань документів, Nokia виконувала пов’язані з СОРМ роботи на об'єктах як мінімум у 12 містах Росії. Також під час роботи Nokia співпрацювала з компанією російською компанією Мальвін, яка належала холдинговій компанії Цитадель, яку контролював Алішер Усманов. Наразі Усманов перебуває під санкціями США, Євросоюзу, Британії та Швейцарії.

Хоче влаштувати торг? Шредер заявив, що його дружба з Путіним може допомогти закінчити війну

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:44

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер вважає, що його давні добрі стосунки з російським диктатором Володимиром Путіним можуть посприяти закінченню війни в Україні. Слова Шредера у четвер, 28 березня, наводить Deutsche Welle, передають Патріоти Укра...

Стефанчук розповів, як довго Рада може розглядати закон про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:30

Верховна Рада може розглядати законопроєкт про мобілізацію в сесійній залі впродовж одного - кількох тижнів, якщо народні депутати наполягатимуть на всіх правках, за відсутності цього - розглянуть швидше, заявив голова ВР Руслан Стефанчук у коментарі ...