"Просто перестать стрелять": Голова Генштабу Хомчак розповів, чи була дана команда ЗСУ "не стріляти у відповідь"

Необережні слова Леоніда Кучми у Мінську і скандальні трактовки перебігу бойових дій на Донбасі від прес-секретаря президента Юлії Мендель потребують пояснень перших осіб держави, військових у тому числі

Начальник Генерального штабу - головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак заявив, що ніхто не давав команди військовослужбовцям не відповідати на провокації бойовиків окупованого Донбасу, оскільки там йде війна, зазначають Патріоти України. Про це генерал сказав в інтерв'ю BBC News Україна, відповідаючи на питання, чи давався відповідний наказ після переговорів у Мінську.

"Ніякі команди не дані. Там іде війна, і всі командири там перебувають на своїх місцях. Командир відділення командує відділенням, командир взводу - взводом, командир роти - ротою. В них жодних команд не відповідати немає", - сказав Хомчак.

"Ну як можна на війні сказати: тебе б'ють, а ти не відповідай. Це один із елементів інформаційно-психологічної війни, який запускають в ефір, що нібито хтось прийшов і дав команду не відповідати на обстріли", - додав він.

За його словами, на війні такого не буває і жодна людина, яка хоч щось розуміє у війні, такої команди не дасть.

"І таких команд не було, таких команд я не отримував від нашого військово-політичного керівництва, і я таких команд не давав. І знаю точно, що командири там в ООС таких команд не давали і не дадуть", - підкреслив керівник Генштабу..

Він зазначив, що всі розуміють, що не треба провокувати, але військовий, по якому стріляють і який п'ять років воює, не може не відповідати.

На питання щодо ситуації на Донбасі, він розповів, що там постійно відбуваються вогневі зіткнення, але загострення, яке може ввести в паніку українців, немає.

"Йдуть бойові будні на території, де є зіткнення двох воюючих сторін", - сказав Хомчак, додавши, що там постійно провокації та намагання дискредитувати українську армію, аби показати, що влада в Україні не може керувати ситуацією.

За його словами, різких змін у поведінці окупантів немає.

"Наші військові вивчили противника повністю, мають повну картину, що там відбувається і де перебуває противник. Ми стараємось не провокувати", - додав головнокомандуючий ЗСУ.

При цьому він підкреслив, що попри домовленості розведення сил у Станиці-луганській так і не відбулося, хоча президент дав таку команду і військові до цього готові ,але для цього має бути п'ять діб тиші.

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....