Протестували контроль на кордоні: Кремль відправляв зі спецзавданням у Литву двійника "кухаря Путіна" (фото, відео)

Вперше двійник Пригожина прибув до Вільнюса з Росії регулярним рейсом 13 лютого 2020 року.

Розвідка Литви стверджує, що в минулому році Росія організувала невдалу інформаційну атаку проти Литви, використавши при цьому двійника близького до Путіна олігарха Євгена Пригожина. Про це йдеться в щорічному звіті Департаменту держбезпеки Литви (ДГБ) і військової розвідки, передають Патріоти України із посиланням на видання Delfi.ru.

Так, на початку 2020 року в Вільнюський аеропорт прибув літак Hawker 800, що належить Є. Пригожину. За даними литовської розвідки, цим рейсом до Литви двічі прибувала особа, яка має паспорт, виданий на ім'я громадянина РФ Євгенія Пригожина. Обличчя цього чоловіка нагадувало самого Пригожина, але це не був олігарх, близький до кремлівського режиму. У паспорті двійника Є. Пригожина була вказана дата народження олігарха - 1 червня 1961 року.

Директор ДГБ Литви Дарюс Яунішкіс заявив, що цей випадок показує, що Росія намагалася провести політичну диверсію проти Литви. "Перше - протестували наш власний контроль на кордоні, друге - намагалися привернути увагу ЗМІ", - сказав він, представляючи звіт, у четвер, 4 березня.

Факт перетину кордону Литви особою на ім'я Є.Пригожин, стало можливим, оскільки деякі персональні дані не збіглися і це не викликало підозр. "Деякі цифри просто не збіглися і автоматично ця людина потрапив в Литву. Він не був ідентифікований як особа, що перебуває в списку санкцій", - сказав глава ДГБ.

Вперше двійник Пригожина прибув до Вільнюса з Росії регулярним рейсом 13 лютого 2020 року. З аеропорту він вирушив до будівлі Міністерства транспорту та комунікацій, де сфотографувався, повернувся в аеропорт і вилетів назад в Росію.

26 лютого 2020 року цей чоловік прибув до Литви вдруге. Він сфотографувався біля будівель парламенту, Литовського національного музею, великокнязівського палацу, і 27 лютого 2020 року відбув потягом до Білорусі, хоча у нього був квиток на літак рейсом того ж дня.

Згодом російський портал sobesednik.ru опублікував фейкові статті про те, що олігарх Є. Пригожин прибув до Литви і обговорив з високопоставленим представником Міністерства транспорту Литви проекти інформаційних технологій. Друга стаття видання розповідала про повторний візит Пригожина до Вільнюса, відвідування Сейму, про те, незважаючи на застосовані до нього санкції він буває в Євросоюзі. Про уявні візити олігарха в Вільнюс повідомляли і інші російські портали, які доповнювали інформацію новими небилицями про зустрічі з державними службовцями, представниками бізнесу, а один портал повідомив про те, що нібито отримав обурення від голови Комітету з питань національної безпеки і оборони сейму Литви в зв'язку з тим , що Пригожин безперешкодно може відвідувати Литву.

"Насправді ж двійник Е. Пригожина у Вільнюсі не зустрічався з одним представником литовської влади або бізнесу, які були згадані в публікаціях", - йдеться в звіті.

На думку литовської розвідки, можливою метою цієї провокації були спроби знайти порушення Шенгенського простору, створити недовіру литовського суспільства, держав НАТО і ЄС до литовської влади, спробувати виставити її як ненадійного партнера, що грає в подвійні ігри.

"Публікацію цієї брехливої інформації не можна назвати успішним випадом, оскільки її оприлюднили лише невеликі бульварні російські портали, це не викликало резонансу ні в Литві, ні в інших державах ЄС і НАТО", - йдеться в звіті.

"Згадаймо слова міністра оборони Великої Британії": Згурець оцінив можливе оголошення широкомасштабної мобілізації у РФ

вівторок, 19 березень 2024, 10:00

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зауважив, що якщо у РФ оголосять масштабну мобілізацію, то тільки на початок осені можуть бути сформовані більш-менш боєздатні сили противника. Про це він розповів в етері "Ес...

Тепер "чеських" снарядів може бути значно більше заявлених 800 000: "Допомога на €5 млрд призначена для України, а не розвитку оборонної промисловості ЄС" – Боррель

вівторок, 19 березень 2024, 9:50

Європейський фонд військової допомоги обсягом €5 млрд покликаний підтримувати Україну, тому країни Євросоюзу можуть використовувати його як для замовлення боєприпасів, так і для компенсації їх закупівлі за межами ЄС. Про це заявив Високий представник Є...