Проти російських танків український ПТРК не менш небезпечний, але значно дешевший: У Forbes порівняли "Стугна-П" та Javelin

Підготовка до пуску ПТРК FGM-148 Javelin на навчаннях у зоні ООС наприкінці 2021 року

В США дізналися, що ПТРК від ДККБ "Луч" летить на більшу відстань, влучний й коштує дешевше за відомий американський протитанковий комплекс

УСполучених Штатах Америки військові оглядачі схоже "відкрили" для себе "світ" українських протитанкових комплексів розробки ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч".

Так, експерт відомого видання Forbes у сфері аерокосмічної та оборонної тематики Девід Акс у своєму матеріалі оцінив ефективність комплексу "Стугна-П", порівнюючи його з FGM-148 Javelin.

Він зазначає, що попри домінування у заголовках інформації про "Джавеліни", їхня кількість в ЗСУ не так значна й цей зразок озброєння відіграє роль символа військової підтримки США України в її захисті від російської агресії.

Розрахунок ПТРК FGM-148 Javelin у зоні проведення ООС

Але основною протитанковою зброєю української армії є саме комплекси власного виробництва від ДККБ "Луч". При цьому Девід Акс визнає їх "не менш небезпечними за "Джавелін", проте суттєво дешевшими.

Значна ефективність ПТРК "Стугна-П" на полі бою показується американським експертом на прикладах кількох відео пусків з ураженням військової техніки окупаційних військ РФ на Донбасі.

В одному з них показаний відеозапис пуску з ПТРК "Стугна-П" по вантажівці, яка перевозила російських бойовиків, "котрі атакували український блокпост". Це відео було оприлюднене у грудні минулого року. За словами автора, ракета вражає вантажівку з бойовиками на відстані 3,5 милі (близько 5,6 км).

В іншому випадку (знятому орієнтовно у 2016 році), показано пуск ракети з ПТРК " Стугна-П" по двом цілях, які американський експерт називає "заряджаючими машинами термобаричної ракетної установки ТОС-1". Під час першого пуску ракета перед ціллю різко піднялася вгору й під час "нирка" вниз не влучила в ціль. Друга ракета летіла по прямій й уразила машину проросійських окупаційних військ.

На думку експерта, траєкторія першого пострілу вказує на спробу використання режиму "атака зверху", який допомагає ракеті вразити транспортний засіб у верхню частину, де броня зазвичай найтонша.

Постріл з ПТРК "Стугна-П" під час змагань на найкращий розрахунок ПТРК серед підрозділів, залучених до операції Об’єднаних сил

"Стугна-П" вражає", - відзначає оглядач Forbes, при цьому він підкреслює, що українські ракети мають у кілька разів меншу вартість за FGM-148 Javelin (орієнтовно $20 тис. проти $100 тисяч) й більшу дальність.

ЛПТРК "Корсар" під час змагань в зоні ООС

Нагадаємо, ПТРК "Стугна-П" та ЛПТРК "Корсар" почали масово постачатися в ЗСУ з 2018 року ("Стугна-П" невеликими партіями постачалася й раніше, з 2014 року). Станом на грудень 2021 року, як повідомив Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов в інтерв'ю "Донбас Реалії", українське військо отримало близько "кількох сотень пускових ЛПТРК "Корсар", кілька сотень пускових "Стугна-П" та близько 7 тисяч ракет". Передача великої партії ПТРК "Стугна-П" та "Корсар" на Михайлівський площі 23 серпня 2018 року

Вбивство мало відбутись у Польщі: Затримано чоловіка, який готував замах спецслужб РФ на Зеленського

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:23

Українські правоохоронці в співпраці з органами правопорядку Республіки Польща затримали громадянина Польщі за підозрою у готовності діяти на користь спецслужб Російської Федерації, який пропонував замах на президента Зеленсько, повідомляє генпрокурату...

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставки Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...