Протиснути мир за всяку ціну? У Зеленського хочуть провести новий Саміт миру до кінця року за участю Росії

Україна має намір організувати новий Саміт миру до кінця 2024 року. Українська сторона хоче, щоб цього разу в ньому взяла участь і Росія, передають Патріоти України.

Про це 9 жовтня на брифінгу в Анкарі заявив посол України в Туреччині Василь Боднар, передає Reuters. Водночас він відкинув можливість проведення прямих двосторонніх переговорів з Москвою в межах саміту.

"Однією з найважливіших цілей цього саміту є досягнення справедливого миру в Україні. Ми не говоримо тут про формат, в якому Україна та Росія сидять одне навпроти одного і Україна прислухається до вимог Росії", – сказав посол.

Він додав: Київ розраховує, що міжнародне співтовариство разом з Україною "складе список кроків, які можна зробити для досягнення справедливого миру", та обговорить, "які вимоги пред'явити Росії на основі цього списку".

"Це не буде пряма двостороння зустріч, швидше за все, вона пройде у форматі, в якому також братимуть участь треті сторони, і переговори вестимуться через третіх осіб. Ми сподіваємось провести цей саміт до кінця року", – повідомив Боднар.

Боднар заявив, що Туреччина, яка з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну прагнула підтримувати теплі відносини з обома сторонами війни, буде важливим учасником через свій досвід посередництва в інших конфліктах.

Підтримуючи територіальну цілісність України, засуджуючи вторгнення та надаючи їй військову підтримку, Туреччина, яка є членом НАТО, також виступила проти санкцій Заходу проти РФ, з якою у неї склалися важливі взаємини у сфері оборони, енергетики та туризму, нагадує Reuters.

Крім того, очікується, що глава МЗС Туреччини Хакан Фідан 9 жовтня візьме участь у саміті Україна-Південно-Східна Європа в Дубровнику, Хорватія.

Джерело в дипломатичних колах Туреччини повідомило журналістам, що Фідан повторить позицію Анкари, згідно з якою будь-які мирні переговори повинні включати обидві сторони для "справедливого та стійкого" врегулювання.

ЗСУ можуть утримувати території на Курщині ще кілька місяців: У Bloomberg пояснили, який план у Зеленського

четвер, 10 жовтень 2024, 22:55

США вважають, що Україна зможе утримувати територію в Курській області РФ ще щонайменше кілька місяців. Надалі ця територія може стати "важелем" у майбутніх переговорах з Москвою, передають Патріоти України. Про це пише Bloomberg. Американські чиновник...

"Ігнорує сучасні реалії": Прем'єр Румунії відповів на звинувачення Захарової про "плани Бухаресту" захопити Молдову

четвер, 10 жовтень 2024, 21:44

Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку у четвер, 10 жовтня, відповів на звинувачення речниці російського МЗС Марії Захарової про нібито «плани Бухаресту» анексувати Молдову. Про це повідомляє Romania Journal, передають Патріоти України. Чолаку підкресли...