"Противник накопичує резерви": Лакійчук оцінив, чи влаштує Росія новий наступ на Харків, і розповів про велику проблему ЗСУ

Російські окупаційні війська накопичують резерви та до початку літа близько 300 тис. особового складу армії РФ будуть готові до бойового застосування. Саме тоді ворог скоріш за все піде в наступ і нам до цього потрібно готуватись. Про це, а також про те, чи зможуть росіяни захопити Харків і, чи закінчиться на цьому війна, розповів керівник безпекових програм центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук в ексклюзивному інтерв'ю для OBOZ.UA, передають Патріоти України.

Експерт також назвав критичну проблему українських збройних сил.За словами Лакійчука, подальший хід війни залежить від наших спроможностей, які значною мірою залежать від допомоги партнерів.

"Все залежить від наших спроможностей, це стосується і техніки, і боєприпасів, значною мірою це залежить від наших партнерів. Якби американці діяли так, як чехи, дякуємо їм, то було б добре, але поки що складна ситуація і багато тих же російських експертів говорять, що зараз в РФ вікно можливостей поки Україна обмежена в допомозі", – каже експерт.

Водночас Лакійчук наголосив, що в українському війську є критичніша проблема за боєприпаси – нестача особового складу. І її вирішення залежить українських від парламентарів, які, за словами експерта, так само не хочуть "ворушитися", як і американські конгресмени.

"Інша проблема у нас, можливо навіть критичніша ніж боєприпаси – це нестача особового складу. А нестача особового складу вирішується мобілізаційними заходами, все це спихнули на Верховну Раду, яка вже пів року нічого зробити не може. З листопада все це висить, нам кожного разу розповідають, фактично грубо кажучи Арахамія чи Стефанчук виступають в ролі Джонсона, розказують, що – так, все рухається, але буде трохи по-іншому і буде скоро, але невідомо коли. Тут пряма аналогія. Ми розуміємо, що змусити американців ворушитися – складно, а змусити себе ворушитися – я не знаю, це навіть складніше можливо", – зазначив Лакійчук.

А тим часом ворог не спить і накопичує резерви – оперативні та стратегічні. І за прогнозами експерта, десь приблизно наприкінці весни росіяни можуть піти в наступ.

"Противник накопичує резерви, недарма більшість західних аналітичних центрів, значна частина, говорять – росіяни наступають, росіяни наступають з нового року. Так, але вони формують оперативні резерви, стратегічні резерви, і за оцінками близько 300 тисяч особового складу, не менше, ці стратегічні резерви будуть готові до бойового застосування десь в кінці весни – на початку літа. Вони їх очевидно кинуть і буде дуже важко. Нам до цього треба готуватися", – наголосив Лакійчук.

Останнім часом появились чутки, що нібито російський диктатор Володимир Путін збирається взяти Харків і після цього поступово закінчити війну, оскільки розуміє, що сил на те, щоб захопити всю Україну в нього немає.

Однак на думку військового аналітика, Путін вважає всю Україну територією Росії і збирається й надалі воювати з "режимом Зеленського", щоб повернути "своє".

"Задуми в них, одні кажуть – Харків візьмемо і відпустимо хохлів, інші кажуть - візьмемо Одесу, Миколаїв і відпустимо хохлів, треті кажуть – візьмемо Київ і відпустимо, четверті кажуть - дійдемо до Львова, і відпустимо. Ви послухайте, Путін і його команда більше взагалі не говорять про Україну, немає такого слова Україна в їхньому лексиконі. Мова йде про режим Зеленського, "ми воюємо з режимом Зеленського", натякаючи таким чином, що Україна – це вже їхня територія, захоплена режимом Зеленського якогось", – зазначив Лакійчук.

Те, як будуть далі просуватися військові дії на фронті, залежить суто від того, як Україна зможе організувати оборону та відбити ворожу навалу, вважає експерт. Він порівняв ситуацію з зимово-весняним наступом росіян, коли вони всіма силами намагались прорвати фронт на Авдіївсько-Бахмутському напрямку, але не змогли.

"Вони посунули фронт, а не прорвали фронт, це велика різниця. Тобто це їхня перемога, так, невелика, тактична перемога, а їм би хотілося стратегічної – стратегічної перемоги ми їм не дали. Половина Донецької області наша досі і нічого вони з цим вдіяти не можуть", – зазначив експерт.

За словами Павла Лакійчука, всі ці тези про те, що Путін піде у великий наступ і готовий йти до повної перемоги, закидуються ворогом, щоб налякати та деморалізувати українців.

Зазначимо, що за даними видання "Медуза", яке посилається на власні джерела в уряді РФ, головним особистим інтересом Путіна під час п'ятого терміну залишиться війна з Україною.

Деякі джерела, близькі до Кремля, вважають, що після невдалого контрнаступу ЗСУ Путін "відчув слабкість України та готовий йти до переможного кінця — хоч до Києва, і за ціною не постоїть".

Інші ж мають протилежну думку, що вище керівництво РФ ставить перед собою "реалістичніші цілі", які полягають у захопленні Харкова і поступовому закінченні "СВО" після цього. Російські високопосадовці нібито переконані, що армії РФ під силу взяти Харків, а от далі просунутись вглиб України – "важко".

Однак інформації про те, що рішення про масштабний наступ на Харків уже ухвалено, наразі немає. Проте джерела видання сходяться на думці, що це "цілком ймовірний сценарій", який теоретично може вимагати нової хвилі мобілізації.

Рішення прийнято: Депутати ВРУ відправили у відставку главу Мінінфраструктури Кубракова

четвер, 9 травень 2024, 11:30

Олександра Кубракова звільнили з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення – очільника Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. До цього він не подавав заяву про відставку, як зазвичай відбувається в таких кадрових перестановках. . В...

Самознищився: Окупанти втратили черговий "Бук" на Запорізькому напрямку - і причина не в ЗСУ

четвер, 9 травень 2024, 10:50

На Запорізькому напрямку загарбники з РФ втратили черговий "Бук-М1". Цього разу ефектна відмінусовка ворожої техніки відбулась без залучання українських захисників – окупанти впорались самостійно. Про це розповіли у Telegram-каналі "Досье шпиона", який...