Противник підійшов буквально впритул: Що розповіли у підрозділі ЗСУ, який зупинив диверсантів і збив БПЛА

За останні декілька тижнів угруповання «ДНР» вже вп’яте намагається прорватися на позиції під Луганським.

«Худий», «Мартин» та «Григор», протипіхотні міни і безпілотник російського виробництва. Це залишили біля українських позицій бойовики угруповання «ДНР». Фото українські бійці показали Радіо Донбас.Реалії. Вони також кажуть, що ця спроба прориву – не перша за місяць, передають Патріоти України.

Як повідомляв Штаб операції об'єднаних сил, 29 листопада підрозділ ЗСУ відбив атаку диверсійно-розвідувальної групи на Світлодарській дузі. Що там відбулось? Російські гібридні сили атакували позиції 9-го батальйону 59-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ. За словами військових підрозділу, за останні декілька тижнів угруповання «ДНР» вже вп’яте намагається прорватися на позиції під Луганським.

«Крайній раз, – розповідає піхотинець підрозділу, – противник підійшов до нас буквально впритул. Ми вчасно помітили ту ДРГ, диверсійно-розвідувальну групу, і відбили її атаку. Тікаючи, бойовики залишили, зокрема, магазини з патронами, речмішки і декілька бронежилетів, на яких були вказані позивні – «Худий», «Мартин» та «Григор».

Крім особистих речей, підконтрольна Росії розвідгрупа, за свідченням військових ЗСУ, залишила поблизу позицій декілька МОН-50 – радянських протипіхотних мін, чиї забійні елементи при детонації розлітаються на відстань до 50 метрів. Ці міни заборонені Женевськими конвенціями.

Збили безпілотник

«Свій підхід, – продовжує військовий, – бойовики коригували за допомогою безпілотника «Гранат», який входить до комплексу російського виробництва «Навідник-2». Нам вдалося підбити ворожий безпілотник. Також ми встановили, що ДРГ рухалася зі сторони села Молочний, що поблизу Горлівки».

Армійці називають спроби прориву під Луганським «прощупуванням» – кажуть, підконтрольні Росії бойовики провокують, щоб потім звинуватити українських військових у порушенні домовленостей.

Натомість угруповань «ЛДНР» через свої медіа заперечують факт атаки під Луганським і також стверджують, що не застосовують загадний БПЛА.

Як це виглядає в контексті перемир'я

Вже після оголошення останнього («всеохопного») перемир’я 27 липня ЗСУ кілька разів фіксували вогневі провокації російських гібридних формувань поблизу Луганського – у серпні, приміром, позиції збройних сил закидали протипіхотними осколковими мінами натяжної дії – ПОМ-2.

«ПОМ-2 закидають за допомогою ручного протитанкового гранатомету (РПГ), встановлюючи міну замість запалу. Відбувається постріл з РПГ, але вибуху не чути – ПОМка вилетіла і за 50-60 секунд сама встановиться. Ми не маємо сумнівів про походження мін, адже відомо, що ПОМ-2 є на озброєнні регулярної армії РФ», – розповідав Радіо Донбас. Реалії інструктор із саперної справи фонду «Повернись живим» Євген Антипенко.

Переважно порушення режиму тиші Україна кваліфікує як провокативні, а постріли – як неприцільні. Однак, сталося за цей період і кілька обстрілів із жертвами та пораненими. Останній – 24 листопада: під Авдіївкою військового убив снайпер підконтрольних Росії формувань.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...