Проукраїнська Європейська народна партія Урсули фон дер Ляєн лідирує на виборах до Європарламенту. Оприлюднено екзитполи

Європейська народна партія (ЄНП), за попередніми даними екзитполів, перемагає на виборах до Європарламенту, заключним днем яких була неділя, 9 червня. За прогнозами, проукраїнська Європейська народна партія матиме у десятому скликанні Європарламенту найбільшу фракцію. Про це у неділю, 9 червня, йдеться у Прогнозі Європейського парламенту.

Так, за попередніми результатами, ЄНП, яка у нинішньому Європарламенті має найбільшу фракцію, здобуває близько 180 зі 720 місць у новому скликанні Європарламенту.

Другою за чисельністю фракцією, згідно з прогнозами, залишається Прогресивний альянс соціалістів і демократів, який може отримати близько 135 місць.

За ними слідує об'єднання лібералів "Оновлюючи Європу", які можуть розраховувати на групу у парламенті у кількості від 81 до 87 депутатів.

Європейські консерватори і реформісти (ЄКР) можуть отримати 80 мандатів, а праві націоналісти об'єднання "Ідентичність і демократія" - 70 місць. Таким чином спільно ці дві праві групи здобувають 150 мандатів.

Натомість об'єднання "Зелені/Європейський вільний альянс", згідно з прогнозами, значно втратить у представництві в ЄП і отримає менше 60 місць.

Урсула фон дер Ляєн є кандидаткою на пост глави Єврокомісії від ЄНП.

  • У Німеччині партія канцлера Шольца посіла третє місце після проросійської Альтернативи для Німеччини. На першому місці опозиційна Консервативна Християнсько-демократична спілка/Християнсько-соціальна спілка.
  • У Польщі переможцем стала Громадянська коаліція прем'єра Туска. На другому місці партія "Право та справедливість" Дуди.
  • В Угорщині перемогла партія Орбану.
  • В Австрії ймовірним переможцем стане проросійська Партія свободи.
  • У Словаччині на виборах на першому місці посіла словацька опозиційна партія "Прогресивна Словаччина", а партія прем'єра Фіцо на другому місці.
  • У Греції першість утримала рух "Нова Демократія" прем'єра Кіріакоса Міцотакіса.
  • В Іспанії перемагає опозиційна Народна Партія.

Вибори до Європарламенту традиційно проходять протягом чотирьох днів. Вони розпочалися 6 червня в Нідерландах. Протягом наступних двох днів євродепутатів обирали в Ірландії, Латвії, на Мальті, у Словаччині та Чехії. У більшості держав-членів ЄС, включно з Німеччиною, голосування відбувалося в неділю, 9 червня.

Загалом, згідно з цими попередніми цифрами, праві партії, ймовірно, отримають найкращий приріст у результаті серед усіх сил у порівнянні з попередніми виборами 2019 року. Однак це не означає, що приріст отримають проросійські сили, далеко не всі ультраправі Європи сповідують промосковський курс.

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...

РПЦ то вже не християнське об'єднання: Богослови з усього світу написали лист із пропозицією засудити патріарха Кирила за ідеологію "русского міра", - Филипович

субота, 27 липень 2024, 18:30

Релігієзнавиця, докторка філософських наук, професорка Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Людмила Филипович зазначила, що РПЦ ґрунтується не на християнських положеннях, а на ідеології "русского міра". Про це вона сказала в етері теле...