Провал "перевороту": Філарет не зміг зібрати архієреїв ПЦУ, до 90-річного владики з'їхались лише запрошені від "росіян"

Те, що Москва не чинила спротиву "заколоту" Філарета само по собі стало дуже показовим моментом

Лише 4 єпископи прибули на молитовне святкування на честь священномученика Макарія на запрошення почесного патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, зазначають Патріоти України.

Відзначається, що скандальні запрошення на бланках УПЦ КП були розіслані понад 60 єпископам, але лише 4 з них прибули 14 травня у Володимирський собор, де богослужіння очолює Філарет.

Це зокрема, архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, а також група ієрархів із колишніх приходів УПЦ КП у Росії – митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро та єпископ Адріан.

ФОТО "BBCNEWS УКРАЇНА".

Видання з посиланням на джерела зазначає, що Климент приїхав на святкування із поваги до Філарета.

Повідомляється, що митрополит Епіфаній до Володимирського собору не приїхав, бо у нього в цей день запланований візит до Маріуполя.

Видання наголошує, що під час літургії Філарет пом'янув у диптиху предстоятелів помісних православних церков митрополита Київського і Всієі України Епіфанія, попри те, що з часу створення ПЦУ між Філаретом та Епіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві.

"Дехто розглядав заплановане святкування як свого роду "парад сил", на якому Філарет мав перевірити, яка кількість ієрархів може підтримати його ідею відновлення УПЦ КП", - зазначає видання.

За даними джерел BBC, Вселенський патріархат однозначно підтримує Епіфанія та навіть не виключає скасування томосу у разі втілення сценарію відновлення Київського патріархату.

Напередодні святкування низка єпархій ПЦУ зробили відкриті заяви на підтримку Епіфанія.

Громадяни Словаччини, після відмови уряду Фіцо підтримати ініціативу Чехії, зібрали понад 2 млн євро на снаряди для України

субота, 20 квітень 2024, 8:05

Жителі Словаччини зібрали понад два мільйони євро на купівлю снарядів для України, після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва. Суму зібрали менш ніж за дві доби. У кампанії, яка п...

"Путін буде вимушений відкривати другий фронт у Калінінграді, в Курській області, у Придністров’ї": У РДК анонсували нові рейди

субота, 20 квітень 2024, 7:56

Бійці Російського добровольчого корпусу (РДК) з позивними "Лакі", "Могила" та "Кардинал" пояснили, для чого здійснюють рейди на Білгородщину та анонсували "сюрприз" для країни-агресорки. Про це йдеться у відео на YouTube-каналі "Український Свідок", пе...