Провідний політик Естонії вимагає повернути анексовані Росією терени своєї держави

1940 року після окупації країн Прибалтики товариш Сталін забажав від новоявленої "братньої" Естронської радянської союзної республіки територіальних поступок. Московські маріонетки відмовити були не в змозі
Анексовані Москвою території Естонії

Кандидат в президенти Естонії, спікер естонського парламенту Хенн Пиллуаас зажадав від Росії повернути частину території. Свою ідею він озвучив в ході з'їзду Консервативної народної партії Естонії (EKRE) , зазначають Патріоти України.

Політик нагадав, що Тартуський мирний договір, укладений між Росією і Естонією в 1920 році, і визначний ним держкордон все ще юридично чинний, згідно міжнародного права.

Історія конфлікту

Москва визнає Тартуський договір тільки в якості історичного документа і не вважає його чинним.

Переговори про кордон між Росією і Естонією тривають багато років. У 2005 році сторони підписали перший прикордонний договір, але під час ратифікації естонська сторона включила в нього згадку Тартуського мирного договору, після чого Москва відкликала підпис. У 2014 році країни підписали нову угоду, яка не ратифікована досі.

Тартуський договір укладений між Радянською Росією і Естонією 2 лютого 1920 року. Однак в 1940 році, після того як країна «добровільно» увійшла до складу СРСР, зазначені в документі території відійшли РРФСР. Російський МЗС категорично наполягає, що договір втратив чинність після входження Естонії до складу СРСР.

Однак радянська окупація Прибалтики 1940 року не була визнана легітимним з боку світового співтовариства, Лігою Націй. А далі ООН. Отже договори підписані маріонетковими комуністичними режимами, сформовані Сталіним не можуть визнаватись вичерпними.

Офіційно Естонія поки не висувала територіальних претензій до РФ. Президент Керсти Кальюлайд розповіла, що умовами прийняття країни в НАТО була відмова від територіальних претензій і збереження кордонів, сформованих після Другої світової війни.

"Якщо розглядати літню кампанію": Полковник ЗСУ назвав два українських міста, які під загрозою окупації

четвер, 18 квітень 2024, 18:22

Під час літнього наступу Росія, ймовірно, зосереджуватиме свої головні зусилля у напрямку Часового Яру й Покровська. Таку думку висловив військовий експерт, полковник ЗСУ, речник Генерального штабу ЗСУ (2014-2017 рр.) Владислав Селезньов в етері телека...

Дуже бояться: Британська розвідка пояснила, як зміна командування вплинула на діяльність флоту РФ

четвер, 18 квітень 2024, 17:50

Після заміни командувача у березні 2024 року Чорноморський флот РФ проявляє найменшу активність від початку повномасштабного вторгнення. Про це повідомляє міністерство оборони великої Британії із посиланням на дані розвідки, передають Патріоти України....