"При обранні Чорновола президентом 1991 року Україна втратила б не лише Крим": Відомий історик зробив скандальну заяву

Україні в разі обрання в 1991 році В'ячеслава Чорновола президентом загрожувала б втрата значної частини території країни, вважає відомий історик і публіцист Ярослав Грицак. Про це науковець висловився в інтерв'ю в передачі "Рандеву з Яніною Соколовою", зазначають Патріоти України.

Лідер Народного Руху України набрав тоді 23,27% голосів на президентських виборах, посівши друге місце після Леоніда Кравчука, колишнього члена політбюро ЦК КПУ.

На думку Грицака, це, як показали подальші події, змогло привнести певну стабільність, а сам Леонід Макарович "справив найбільший вплив, задавши вектор розвитку країни, який ми зараз маємо в позитивному сенсі".

Він також погодився з раніше озвученою тезою Кравчука про те, що "якби став президентом Чорновіл - війна б почалася з Росією раніше".

"Є загальна тенденція про те, що він сказав, що в тих країнах, в яких до влади прийшли націоналісти, у них була громадянська війна", - зазначив історик.

У цьому контексті він нагадав про першого президента Грузії Звіада Гамсахурдію, через зміщення якого з поста в країні почалася громадянська війна, що тривала з грудня 1991 року по грудень 1993 року.

Грицак додав, що в тих країнах, де до влади прийшли представники колишньої партійної еліти - вдалося "зберегти певну стабільність".

"Я боюся, що якби тоді прийшов (до влади, - Ред.) Чорновіл... а я за нього тоді голосував... якби Чорновіл переміг, ми б втратили не тільки Крим. Я думаю, що могли б втратити набагато більше території", - сказав історик.

Він пояснив такий ризик тим, що в той час в Україні російськомовна частина населення "не була готова не тільки на такий варіант, але навіть на цілком незалежну країну", і треба було б "досить багато часу, щоб усе стабілізувалося".

Але зараз в сучасній Україні зовсім інша ситуація і настрої громадян.

"Тепер готова! Знову ж таки, я бачу крах "новоросії" - для мене це головний аргумент. Але знаєте, це не раз і назавжди, це може змінюватися в будь-який час. Тому що, як казав відомий теоретик: "Нація - це щоденний референдум" (вислів французького мислителя Ернеста Ренана "нація - це щоденний плебісцит", - Ред.). Треба щодня випробовувати націю, чи існує, чи є чи немає, її міцність", - висловився Грицак.

Він також додав, що шанує Кравчука за те, що перший президент "спокійно віддав владу в 1994 році".

"Без зловживання владою, без адміністративного тиску. Чому це важливо? Тому, що він зробив те, що не могла зробити Росія. Він запустив механізм зміни еліти. У нас еліта регулярно змінюється кожні 1-2 вибори, президентські терміни. Це дуже важливо", - резюмував науковець.ький вчений висловився про В'ячеслава Чорновола та Леоніда Кравчука

Нагадаємо, видатний український політик, лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл трагічно загинув навесні 1999 року в автомобільній катастрофі в Київській області. Офіційне слідство тоді встановило, що причиною загибелі став нещасний випадок.

При цьому у 2021-му з'явилися нові деталі смерті лідера "Народного руху". Колишній працівник Генпрокуратури заявив, що смерть В'ячеслава Чорновола не була просто ДТП - це було сплановане вбивство, й помер він від ударів кастету у потиличну область голови.

Також ми писали про те, що В'ячеслав Чорновіл ще 1992-го підняв питання сепаратизму в Криму, і публікували історичне відео його виступу у Верховній Раді.


"Нам сказали, що назад нас можуть не забрати": Боєць 3-ї штурмової розповів про польоти до оточеного Маріуполя та секретну операцію: "Апокаліпсис"

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:26

Боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів про польоти до оточеного Маріуполя. Він зазначив, що тоді командири шукали добровольців, щоб здійснити цю місію. Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Барсік" зазначив, що було б...

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...