При слові "демократія" путінський Геббельс хапається за "скрепний парабеллум": Міністр культури РФ назвав мера Праги "гауляйтером"

Міністр закордонних справ Томаш Петричек заявив, що Чехія буде вимагати офіційного вибачення від РФ.
Пам’ятник Маршалу Конєву в Празі. Фото: ČTK.

Скандал навколо монумента маршалу Конєву у Празі вийшов на міжнародний рівень. Міністр культури РФ Володимир Мединський назавав мера Праги 6 Онджея Колара «гауляйтером» (лідером регіонального осередку нацистської партії НСДАП). Про це повідомляє Actualту.cz, передають Патріоти України.

Нагадаємо, пам’ятник Івану Конєву регулярно стає об’єктом атак – обписували і обливали фарбою його вже декілька разів. Це пов’язано із його біографією – після присутності на декількох фронтах у роки Другої світової війни Іван Конєв був залучений до придушення угорського повстання в 1956 році, а також був присутній у Берліні на час будівництва Берлінської стіни в 1961 році.

Традиційно цей монумент обливають фарбою в канун річниці радянського вторгнення в Чехословаччину 1968 року. Цього разу голова адміністрації району Прага-6, де розміщений монумент, заявив, що вважає недоцільним відновлювати його після чергового облиття фарбою, запропонувавши посольству Росії забрати його на свою територію.

«Так міг зробити лише місцевий гауляйтер»,- відреагував на такий крок російський міністр. При цьому він висловив сподівання, що президент Чехії Мілош Земан, відомий своїми проросійськми настроями, вирішить питання на користь збереження монументу.

Речник чеського президента Іржи Овчарек дійсно підтримав Мединського, заявивши, що Земан «розуміє його обурення» та розділяє цю оцінку. Натомість в уряді Чехії відреагували зовсім інакше. «Міністр культури Росії Владимир Мединський упустив можливість промовчати. Його коментар був непотрібним і образливим», – заявив віцепрем’єр Ян Хамачек. А міністр закордонних справ Томаш Петричек заявив, що Чехія буде вимагати офіційного вибачення від РФ.

Буде чим відбивати атаки: Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:42

Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву, передають Патріоти України. За словами урядових джерел, рішення п...

F-16 скоро будуть в небі України? США вже відправили Києву бомби для винищувачів, - експерт

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:28

У рамках нового пакету військової допомоги США в Україну вже прямують високоточні бомби для сучасних західних винищувачів F-16, заявив полковник запасу Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник в ефірі телемарафону Єдиних новин, коментуючи ...