Пригожин планував держпереворот у Молдові, - президентка Санду

Президентка Молдови Майя Санду заявила, що господар так званої ПВК Вагнера Євгеній Пригожин збирався влаштувати державний переворот у країні на початку 2023 року і усунути її від влади, щоб дестабілізувати ситуацію в Молдові. В інтерв'ю Financial Times, опублікованому в п’ятницю, 6 жовтня, Санду розповіла, що, за даними Молдови, план розробила команда Пригожина, передають Патріоти України.

«Вагнерівці» хотіли спровокувати насильницькі антиурядові протести, додала вона. «Росія збирається посилити тиск на Молдову. Вони намагалися тиснути енергією і зазнали невдачі. Вони намагалися повалити уряд, але їм це не вдалося. А тепер вони намагаються масштабно втрутитися в наші вибори, використовуючи великі гроші», — заявила Санду.

У листопаді в Молдові відбудуться місцеві вибори. За словами Санду, Росія сподівається на цих виборах отримати «політичний імпульс» перед президентськими виборами, які відбудуться 2024 року, і парламентськими — 2025-го.

Президентка Молдови сказала, що спецслужби країни виявили щонайменше 20 млн євро російських фінансів, які надходять у Молдову з політичною метою, причому реальна цифра може бути більшою.

«Інструменти, які вони використовують для залучення грошей у країну, дуже різноманітні. Ми вже деякий час спостерігаємо, що громадян Молдови просто відправляли в Москву літаком через Вірменію. І кожен із цих людей провозив по 10 000 євро… Вони привозили банківські картки, випущені в Дубаї… Вони роздають тисячі карток людям, яких хотіли підкупити», — сказала вона.

Пригожин, за офіційними даними, помер 23 серпня внаслідок падіння свого літака Embraer Legacy 600 у російській Тверській області, повертаючись з Африки. У лютому європейські та американські офіційні особи попереджали, що Росія планує організувати переворот у Молдові. У березні Молдова повідомила про арешт «вагнерівця», його звинуватили в розпалюванні заворушень.

Євросоюз у травні запровадив санкції проти молдовського проросійського олігарха Ілана Шора за «дестабілізацію, підрив або загрозу суверенітету і незалежності Республіки Молдова». За місяць Молдова заборонила його політичну партію.

Зеленський разом з дружиною відвідав Охматдит. Медзаклад продовжує рятувати дітей

субота, 27 липень 2024, 19:30

Президент Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською в День медичного працівника відвідали лікарню Охматдит у Києві, яка зазнала російської атаки 8 липня. Про це глава держави повідомив у Telegram в суботу, 27 липня, передають Патріоти...

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...