Прикрився психлікарнею: Стало відомо, як Ківа "відкупився" від в'язниці (відео)

Народний депутат України від "Опозиційної платформи - За життя" Ілля Ківа уникнув тюремного ув'язнення за корупцію завдяки довідці з психлікарні. Про це йдеться в розслідуванні Bihus Info, передають Патріоти України.

У ньому наголошується, що скандальний інцидент трапився у грудні 2013 року. Тоді Жовтневий районний суд Полтави визнав Киву винним у отриманні хабара. Згідно з текстом судового вироку, злочин було вчинено у 2011 році, коли Кива був заступником начальника Управління захисту прав споживачів у Полтавській області.

Попри те, що це правопорушення вважається тяжким, суд покарав Киву лише 10-ма тисячами гривень штрафу і забороною обіймати посади державної служби упродовж одного року.

Водночас суд, серед пом'якшувальних обставин, взяв до уваги, що Кива "перебував на лікуванні в Полтавській обласній клінічній психіатричній лікарні з діагнозом "наслідки черепно-мозкової травми з психопатизацією особистості, є інвалідом ІІ групи, має хворобливий стан здоров'я внаслідок перенесених закритих черепно мозкових травм".

Проте до листопада 2019 року Кива категорично заперечував, що мав проблеми з психічним здоров'ям. І тільки 28 листопада в одному з інтерв'ю нардеп розповів, що проблеми зі здоров'ям таки були, але іншого характеру. За його словами, вони виявилися у 2011 році під час перебування в СІЗО.

"Відбувся, напевно, зрив. У мене почалася епілепсія. Цей момент суд врахував – хоча суд "заряджали" на те, щоб в принципі мене ніколи вже не випустити", – сказав Кива.

Водночас він підкреслив, що епілептичні припадки припинилися чи то у 2012-му, чи то у 2013 році, після чого комісія визнала його здоровим.

Розслідувачі підкреслюють, що якщо ці слова скандального парламентаря відповідають дійсності, то суд не мав підстав пом'якшувати покарання за станом здоров'я наприкінці 2013 року. Однак суд повторно врахував його хворобу та інвалідність навіть у серпні 2014 року, коли переглянув вирок і застосував до Киви амністію.

На питання журналістів, чому в судових рішеннях у справі написано не про епілепсію, а про психопатизацію особистості, Кива не зміг чітко відповісти.

"В цьому разі я сказав про те, що в мене насправді було. Я не знаю, що там написано в рішенні суду", – сказав нардеп.

Нагадаємо, що і в 2013 році, і під час перегляду вироку в 2014 році Кива визнав свою провину. Наприклад, у вироку 2014 року зазначено: "Наразі він усвідомив протиправність попередньої поведінки, якої припустився більшою мірою через свою необізнаність у нормах чинного законодавства і своїх службових повноважень".

Але після того, як Кива став депутатом, він знайшов цьому дивне пояснення. Так, народний обранець виправдав своє зізнання у 2013 році тим, що його нібито вибили з нього шантажем. Щодо повторного визнання у 2014 році він зовсім не дав зрозумілих пояснень.

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...

"Нам сказали, що назад нас можуть не забрати": Боєць 3-ї штурмової розповів про польоти до оточеного Маріуполя та секретну операцію: "Апокаліпсис"

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:26

Боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів про польоти до оточеного Маріуполя. Він зазначив, що тоді командири шукали добровольців, щоб здійснити цю місію. Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Барсік" зазначив, що було б...