Прикидаються "молодіжними зборами": У Білорусі готуються проросійські козацькі "загони самооборони" (фото)

Росія організовує в Білорусі загони подібні до тих, які в 2014 році діяли в Криму і після початку війни діяли на Донбасі, що може говорити про підготовку до окупації. Про це повідомляють журналісти проекту InformNapalm, передають Патріоти України.

Наприкінці травня 2021 року на страйкобольному полігоні біля білоруського міста Барановичі зібралися представники організації “білоруське козацтво”. Захід назвали “зборами козацької молоді”, проте основну частину присутніх складали дорослі чоловіки.

Такі збори проводили вперше і вони відрізнялися від “козацьких” заходів в першу чергу мінімальною кількістю атрибутики. Зазначається, що для організаторів була важливою не атрибутика, а підготовка парамілітарної групи. В описі зборів говорилося, що учасники будуть займатися медичною і тактичною підготовкою, вчитися виживанню на місцевості.

На зборах були присутні кілька лідерів “козацьких” організацій Білорусі, серед яких були Степан Жерносек, Тимофій Климчук та Олександр Барановський. Також був присутній Петро Шапко, який є ініціатором створення проросійської партії “Батьківщина”, в якій хочуть створити “зразкову Російську державу”.

Відзначається, що подібна консолідація проросійських організацій, що навіть раніше змагалися між собою, спостерігалася перед початком операції Росії із захоплення Криму в 2014 році.

При цьому в 2019 році до Мінська приїжджав депутат російського парламенту Віктор Водолацький, який зустрічався з главою “білоруського козацтва” Миколою Улахоєвичем. Також на зустрічі був присутній секретар російського посольства в Білорусі.

Пізніше в 2019 році представники “білоруського козацтва”, зокрема, Степан Жерносек, їздили в Москву зустрічатися зі своїми колегами. На зустрічах зафіксували голову військово-патріотичного російського клубу “Пересвет” Тимофія Климчука. Даний клуб все частіше буває помічений в пропаганді ідей “русского мира”.

Також на зборах в Барановичах були ідентифіковані й інші люди, що входять в Білоруські парамілітарні формування. Всі ці дані показують, що під прикриттям козацьких парамілітарних угруповань проводиться організація і підготовка проросійських активістів, що мають зв’язки з російським посольством. У майбутньому ці формування можуть сприяти російській армії під час реалізації окупаційного сценарію.

Джерело: 24 канал

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...