"Примара острова Даманський", або Чого Москва не може ані повторити, ані створити: Китай почав випробування бойового лазера

1969 року Даманський став ареною неоголошеної війни між СРСР та КНР. Технологічніша на той час Радянська армія перемогла. В СРСР ходили байки, що бійців товариша Мао спалили бойовим лазером. Звісно, байки. Однак тепер армія КНР на порядок сильніша.

Бойова лазерна установка. Фото: скріншот з відео.

Китайські військові приступили до випробувань корабельної лазерної бойової установки. Як пише Jane's, нова установка також може бути використана в складі берегової мобільної системи протиповітряної оборони ближнього радіусу дії. Короткий репортаж про бойовий лазер був показаний китайським телеканалом CCTV, передають Патріоти України.

Розробкою лазерної зброї сьогодні займаються кілька країн світу. Основною перевагою лазерної зброї військові вважають її «необмежений» боєзапас - випромінююча установка може стріляти до тих пір, поки не перестане отримувати енергію від джерела живлення. Крім того, вважається, що вартість одного пострілу лазером буде в кілька разів нижче вартості пострілу з артилерійської гармати.
Китайська бойова лазерна установка в репортажі була показана змонтованою на колісну платформу, яку супроводжувала ще одна машина, ймовірно, пересувний генератор. Сама лазерна установка, крім основного модуля, має модуль вимірювання відстані і супроводу мети.
Імовірно, бойова лазерна установка здатна вражати повітряні цілі на дальності до 5 кілометрів. Як зазначає The Maritime Executive, зовні китайська лазерна установка нагадує американську LaWS, змонтовану на десантному кораблі-доці «Понсе» типу «Остін».
LaWS відповідає за поразку безпілотних літальних апаратів, а також осліплення електронно-оптичних і інфрачервоних систем спостереження і наведення. Основу установки потужністю 33 кіловата становить твердотільний лазер.

У середині лютого поточного року стало відомо, що китайські розробники провели успішні випробування корабельного рельстрона. Повний цикл морських випробувань нової зброї розробники планують завершити в 2023 році і до 2025 року підготувати рельсотрон до штатної установки на кораблі.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...