Припинити окупацію: Прага вимагає повернути частину парку, яку Москва захопила під посольство під час агресії 1968 року

Посольство РФ у Чехії

Влада міста Праги закликала чеський уряд провести переговори з Росією і повернути частину міського парку Стромовка, де розташоване посольство РФ. Про це заявив глава адміністративного району Прага 7 Ян Чижинський, зазначають Патріоти України.

"Міська рада Праги щойно закликала уряд Чеської Республіки провести переговори щодо зміни розміру посольства Російської Федерації до вторгнення військ Варшавського договору 21 серпня 1968 року. Через 53 роки окупація частини Стромовки урядом Російської Федерації повинна остаточно закінчитися", - написав Чижинський в Twitter.

Близько півгектара землі, про яку йде мова, належить Чеській Республіці. Під час вторгнення радянські війська зайняли Стромовку, де оселилися та використовували парк як базу.

Район посольства Радянського Союзу відтоді постійно розширювався частиною парку, і вихід окупаційних військ у 1990 та 1991 роках нічого не змінив.

Як повідомлялося, Чехія висилає 18 російських дипломатів та звинувачує РФ у організації вибуху військового складу.

Йдеться про вибух, що стався ще 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

За даними чеських ЗМІ, організований вибух був найімовірніше здійснений для зриву постачання зброї, у тому числі в Україну.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...