​Припинити втручатись в економіку, зосредитись на нацбезпеці: ЄС, НАТО і США закликали Верховну Раду терміново прийняти закон про СБУ

Законопроект про СБУ пройшов перше читання ще в січні 2021 року

Міжнародна консультативна група, до складу якої входять представники ЄС, НАТО і США, закликала Верховну Раду негайно прийняти закон про СБУ в редакції, яку 14 липня затвердив парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони й розвідки. Про це йдеться в заяві, яку оприлюднило у Twitter Представництво Євросоюзу в Україні в п'ятницю, 16 липня, зазначають Патріоти України.

Відзначено, що проект закону відкриває обнадійливі перспективи для реформування СБУ і багато в чому відповідає європейським і євроатлантичним принципам і провідній практиці.

"Закликаємо Верховну Раду України прийняти зазначений законопроект без зволікання", - йдеться в заяві.

ЄС, НАТО і США відзначають, що прийняття закону буде важливим зрушенням, що трансформує Службу.

Зокрема, за законом, скоротять штат і демілітаризують СБУ, також поступово позбавлять Службу всіх повноважень досудового розслідування.

"Ми також закликаємо Верховну Раду й уряд України якнайшвидше зробити наступний крок: почати реалізовувати положення закону. Щоб втілити реформи, треба також ухвалити додаткові законодавчі акти, зокрема "сателітний" закон, який врегулює порядок, за яким Службі безпеки України треба буде передати іншим органам повноваження на проведення досудового розслідування", - відзначено в заяві.

Нагадаємо, в січні цього року Верховна Рада запустила реформування СБУ. Парламент прийняв за основу нову редакцію закону про спецслужбу. "За" в першому читанні проголосували 285 народних депутатів.

Росія нищить все: Військові показали, як виглядає зруйнований Часів Яр (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 14:22

Воїни штурмового батальйону "Чорний лебідь" 255-ї ударної групи Збройних сил України, які діють на східному фронті, продемонстрували сучасний стан Часового Яру, передають Патріоти України. У відеозаписі з дронів можна побачити зруйновану внаслідок росі...

Раптово вирішив "розширити бізнес": Відомий австрійський банк вляпався в гучний скандал через Росію

вівторок, 16 квітень 2024, 13:55

Австрійський банк Raiffeisen Bank International нещодавно розмістив десятки оголошень про вакансії в Росії. Компанія має амбітні плани щодо розвитку в країні-агресорці, що суперечить офіційній обіцянці піти з ринку. Видання Financial Times виявило, що ...