"Привид російського саботажу": Поляків попередили про ризик відключень світла й опалення взимку

У Польщі працюють над застосунком, який показуватиме, у який час можна користуватися енергоємними пристроями, передають Патріоти України.

Цієї зими Польщі може загрожувати не лише відключення світла, а й опалення. Ризик зростає через застарілу енергосистему та небезпеку російської помсти за нафтове ембарго.

Про це заявив Якуб Віх юрист, журналіст, заступник головного редактора наукового сайту Energetyka24, пише WP Wirtualna Polska.

За його словами, хоч ціни на енергоносії для домогосподарств Польщі заморожені на 2023 рік, це не означає, що поляки не матимуть проблем, пов’язаних із функціонуванням енергосистеми.

Якуб Віх пояснив, що через погоду в мережу надходить значно менше енергії, виробленої відновлюваними джерелами, що змушує більше навантажувати традиційні електростанції.

"Ми вже бачимо, що відбувається в енергосистемах Німеччини та інших західних країн. Відновлювані джерела енергії, через погоду, не працюють. У них великі проблеми через відсутність вітру та хмарність. Це позбавляє нас джерел енергії", - висловився польський експерт.

Він додав, що потенційні дії Росії з дестабілізації енергетичної системи та стан польських електростанцій також є додатковими ризиками, який слід брати до уваги.

Чи буде у Польщі світло та опалення взимку

"Привид російського саботажу у відповідь на російське нафтове ембарго також нависає над нами", - сказав Якуб Віх.

Експерт також вказав на те, що Польща має "застарілу енергосистему, старі електростанції". За його даними, вже 70 блоків у Польщі мають змінити на нові, але вони ще працюють і "ризик виходу з ладу зростає".

"Це ті чинники, які можуть перерости в нашу енергетичну ситуацію, у контрольовані відключення електроенергії, і блекаут – дефіцит електроенергії", – попередив енергетик.

Вказується, що Польські електричні мережі працюють над застосунком, який показуватиме, коли можна користуватися енергоємними пристроями, наприклад, пральною машиною, пилососом чи праскою. Вищі ціни на електроенергію платитимуть підприємства, що, як вважають деякі польські політики, може обернутися хвилею банкрутств і поставити під загрозу робочі місця.

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....