Пшик, а не гарантії? Безсмертний пояснив, що не так з безпековими угодами, які підписує Україна

Україна вже підписала 17 двосторонніх безпекових угод, що є позитивним зрушенням, адже вони закрили певні прогалини. Проте негативним моментом є те, що ці угоди є міжвідомчими, вони не ратифіковані, тож не мають статусу закону в кожній із країн-партнерів, передають Патріоти України.

Через це будь-яка з держав-підписантів може з волі свого президента просто відмовитись від їх виконання. Про це у випуску OBOZ.Talk сказав дипломат і експерт із міжнародної політики Роман Безсмертний.

"Водночас оця річ, необов'язковість виконання, двостороння. І тут треба розуміти й іншу сторону. Що вона теж може впливати на подібну ситуацію. Це дуже важливо. Тепер, з позиції того, наскільки можна спрогнозувати поведінку в разі відходу від угоди. Це матиме політичну оцінку", – зазначив він.

У випадку, якщо якась із країн відмовиться від виконання угоди про гарантії безпеки для України, це не матиме кримінальної чи адміністративної відповідальності, а лише політичну оцінку.

"На фоні всього того, що відбувається, якщо із 17 відповідних угод трапиться так, чи навіть з такими державами, як США чи Велика Британія, це в принципі колапс. Це колапс світової системи, світового порядку", – каже експерт.

"Тепер що стосується нашого ідіота-сусіда? Це річ, яка зокрема має бути предметом, коли підписуються подібні документи. І треба усвідомлювати, що коли підписувалися ці документи, то вони, напевне, ті, хто їх формулював, виходили з розрахунку того, що для цього вони і підписуються, щоб запобігти таким речам. Тому ви праві в чому. Задній хід може дати хто завгодно у цій ситуації. Гарантій, те саме слово, яке звучало тут, ніяких абсолютно немає", – додав він.

Водночас важливим є те, що ці угоди підписані на 10 років, тож, найімовірніше, вони є свого роду 10-річним компенсатором дороги до НАТО, або вони й означають цю дорогу. "А це означає, що гарантом виконання подібних документів і є НАТО. Невипадково зараз йдеться про актуалізацію НАТО в питаннях допомоги України. І видно, як навіть зараз на нарадах міністрів оборони НАТО потроху перебирає на себе управління процесом допомоги", – зауважив Безсмертний.

Електорат Фіцо та проклятий радянський спадок: Стало відомо, скільки словаків бажають аби у війні проти України перемогла Москва

вівторок, 2 липень 2024, 9:45

Близько 14% жителів Словаччини хотіли б, щоб Росія перемогла у війні проти України, 33% опитаних бажають перемоги Україні. Про це йдеться в результатах опитування агентства Ipsos для організації Central European Digital Media Observatory, які у понеділ...

"Не подобається мені все це": У Рогозіна засвербила поранена чуйка через українські БПЛА "Баба Яга", котрі демонструють нову тактику бою на Запорізькому напрямку

вівторок, 2 липень 2024, 9:33

Росіянин не у захваті, що ці безпілотники стали дошкуляти загарбникам як вдень, так і вночі. . Сили оборони України атакують противника безпілотними літальними апаратами типу "Баба Яга" з тилу, а також використовують їх для розмінування. . Про це нап...