Путін був у курсі: Грозєв підтвердив, що Захід пропонував обміняти Навального, але є нюанс

Процес організації обміну російського опозиціонера Олексія Навального стартував ще за півтора-два роки до його смерті в колонії. Про це виконавчий директор Bellingcat Христо Грозєв розповів в опублікованому відеоінтерв'ю російському письменнику Михайлові Зигарю, передають Патріоти України.

За його словами, він та інші прибічники політика вирішили шукати шляхів обміну після початку повномасштабної війни, розв'язаної РФ проти України.

"По-перше, тому що після початку війни стало зрозуміло, що всі "червоні лінії" вже пройдено і що політичної та репутаційної ціни для режиму [президента РФ Володимира] Путіна більше немає. Отже, того, що раніше стримувало Путіна, щоб закінчити замах на Олексія, теж немає. По-друге, тому що Олексій мав стати найгучнішим і найвиднішим опонентом війни, щоб її закінчити якнайшвидше", – сказав Грозєв.

Він стверджує, що Путін також був у курсі схеми обміну утримуваними особами, яку готували. Головною метою президента РФ було отримати засудженого в Німеччині офіцера спецпризначення Федеральної служби безпеки РФ Вадима Красікова, якого засуджено в Німеччині за вбивство 2019 року чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі.

"Коли я дивився інтерв'ю [Путіна американському журналістові Такеру Карлсону], я вже знав те, що зараз тобі розповідаю. Я взагалі дивився на нього і думав, наскільки він злий на те, що йому нахабно запропонували Навального в обмін на Красікова. Він звертався безпосередньо до американців, яких Путін реально вважає власниками Німеччини", – розповів Грозєв.

"Моральна математика", яка змусила Навального повернутися в РФ до початку повномасштабного вторгнення в Україну, змінилася.

"Ми почали будувати дуже багатосторонню угоду, у якій брало участь багато країн. Де, з одного боку, Росія мала звільнити американських громадян, яких побільшало під час нашого проєкту, тому що вони заарештували нашого колегу [журналіста американського видання The Wall Street Journal] Евана Гершковича. Але й політв'язнів певну кількість – практично намагалися [обміняти всіх] на всіх. Але для цього треба було знайти таку саму кількість злочинців, убивць або просто російських шпигунів, які сидять у західних в'язницях...

Вони сидять у різних країнах – в Америці, у Європі, у Польщі, у Норвегії, у Бразилії, ми створили якийсь список для обміну. Дуже сподівалися, що він стане списком для реального обміну. Й оптимізм за день до вбивства був дуже високим. Але наступного ранку ми дізналися цю сумну звістку", – описав розвиток подій керівник Bellingcat.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...