Путін добре платить? МАГАТЕ у звіті назвало російських окупантів на ЗАЕС "радниками" українських атомників

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у своєму звіті за результатами місії назвало представників "Росатому", які перебувають на окупованій Запорізької АЕС, радниками українських атомників. Про це сказав президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в інтерв'ю чеському телеканалу ČT24, передають Патріоти України.

"Ми працюємо і наш персонал працює на ЗАЕС, але ще там знаходиться 10-15 працівників з Росії, вони нелегально там перебувають. Місія МАГАТЕ написала, що вони є радниками й вони дають поради українській стороні з ядерної та радіаційної безпеки. Це дуже цікавий пасаж у цьому звіті", - сказав він. За словами Котіна, насправді представники "Росатому" перебувають на Запорізькій АЕС незаконно.

"Нам не потрібні ніякі поради персоналу "Росатому". Що вони там роблять? Сидять в бункері, який зайняли на території ЗАЕС – це кризовий центр, який передбачений, щоб ліквідувати наслідки аварійної ситуації", - пояснив він.

Глава "Енергоатому" вважає, що насправді росіяни просто крадуть інформацію про те, як працює українська атомна галузь і зокрема ЗАЕС.

"Вони там сидять і фактично крадуть інформацію з Запорізької атомної станції: про те, як ми там працюємо, які ми використовуємо програми, які модифікації ми зробили на наших блоках", - додав він.

Запорізьку АЕС з 4 березня контролюють російські загарбники. Також під окупантами місто-супутник АЕС - Енергодар. 26 червня 2022 року стало відомо, що окупанти готуються до боїв поблизу Запорізької АЕС. 29 серпня окупанти пошкодили інфраструктуру ЗАЕС зафіксовано ризик витоку водню.

1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. До місії МАГАТЕ увійшли 14 міжнародних експертів. Місію очолив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. Російські окупанти не пустили на ЗАЕС журналістів разом з МАГАТЕ. 3 вересня МАГАТЕ заявила про те, що Запорізьку АЕС відключили від мережі.

РФ може затягнути війну на роки: Мусієнко пояснив, чому заговорили про замороження конфлікту

четвер, 16 травень 2024, 15:56

Російські окупаційні війська намагатимуться затягувати війну, щоб примусити Україну піти на замороження конфлікту, сказав військовий експерт, директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телемарафону. "Такі умови влаштовують...

"На Калінінград уже попрямували перші пакети з окупантами":: Експерт розповів про ситуацію на Харківщині

четвер, 16 травень 2024, 15:44

ійськовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан оцінив дії окупантів на Харківщині як "тактичне просочування", тобто коли малим групам вдається проходити між укріпленими районами противника. Про це він розповів "24 каналу"....