Путін дуже боїться цієї зброї: Долетить з України до Москви за 10 хвилин

Глава Росії Володимир Путін висунув умову, за якої відведе свої війська від кордону нашої країни, – гарантія невступу України та Грузії до НАТО. Він вважає, що зближення Києва з Альянсом призведе до появи на нашій території ударних ракетних комплексів із мінімальним підлітним часом до РФ. Про що говорить Путін і якої зброї Заходу бояться у Росії, читайте в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Ще в жовтні російський лідер заявив, що Організація Північноатлантичного договору під виглядом навчальних центрів для ЗСУ нібито може розмістити балістичні ракети на території України. Тоді ж Путін пожалівся, що системи протиракетної оборони НАТО вже стоять у Польщі та Румунії.

"Уявімо, що Україна стане членом НАТО. Підлітний час від Харкова, скажімо, або, не знаю, Дніпропетровська до центральної частини Росії, до Москви, зменшиться до 7-10 хвилин", – сказав політик в одному з інтерв'ю.

Путін говорить про протиракетну систему Aegis, назва якої перекладається як "егіда". Згідно з давньогрецькими міфами, бог Зевс і його дочка Афіна носили чарівну накидку, що має захисні властивості, – егіду. За задумом творців системи, Aegis повинна не атакувати, а захищати країну від балістичних ракет середньої та малої дальності подібно до накидки грецьких богів.

Сьогодні в Європі розміщені дві такі установки – на румунській базі Девеселу та в польському селі Радзикове. Остання має бути введена в експлуатацію на початку наступного року.

Путін вважає, що на Aegis нібито "можна встановити "Томагавки", ударні системи, і зробити це легко, клацаючи, тільки програмне забезпечення поміняти". "Цього навіть ніхто не помітить", – впевнений господар Кремля.

У Росії стверджують, що Aegis – це "комплекси подвійного призначення, з яких можуть здійснюватися пуски не лише протиракет, а й ударних крилатих ракет". Але в США не раз підкреслювали, що ПРО не має наступального потенціалу та інфраструктури, необхідної для запуску крилатих ракет "Томагавк".

Хоча американські "Томагавки", яких так побоюються в Росії, справді дуже небезпечні та ефективні. У 2018 році Штати представили вдосконалену версію цього озброєння – UGM-109 Block IV. Виробник наголошує, що ракета здатна годинами кружляти в повітрі над ціллю, "миттєво змінювати курс по команді та завдавати удару з високою точністю".

Заряд несе відеокамеру, яка надсилає сигнал у режимі реального часу на командний пункт. Ракета може бути перепрограмована в польоті завдяки приймально-передавальному пристрою супутникового зв'язку для завдання удару по одній з 15 закладених у її пам'ять цілей або взагалі направлена в якусь зовсім іншу точку за допомогою глобальної навігаційної системи GPS.

Що стосується України, то Кремль непокоїть постачання сучасної зброї західними країнами. Насамперед це ракетні комплекси Javelin та безпілотники Bayraktar.

До того ж на тлі загрози російського вторгнення на Заході зазвучали пропозиції щодо передачі Україні зенітно-ракетних комплексів Stinger та протиракетних комплексів Patriot.

  • Stinger – це переносний зенітно-ракетний комплекс класу "земля-повітря", призначений для знищення літаків і вертольотів, що низько летять. Прийнятий на озброєння США у 1981 року. Максимальна прицільна дальність 200–4500 метрів. Маса ПЗРК становить 14,3 кг.
  • MIM-104 Patriot – це протиракетна та протиповітряна система для захисту від тактичних балістичних ракет. Також вона ефективна проти крилатих ракет та військової авіації. Такі системи з 2010 року є в Польщі – на півночі, неподалік від Калінінградської області Росії. Ще одна сусідня з Україною держава, яку має Patriot на озброєнні, – Румунія. Перший із семи закуплених комплексів надійшов туди у вересні 2020 року.

Чого ще варто боятися Путіну?

Коли йдеться про можливе протистояння НАТО та Росії, західні аналітики найчастіше говорять про можливості американської зброї. Проте не слід забувати, що США – це лише один із членів Альянсу. І інші члени мають власне, не менш ефективне озброєння.

Винищувачі F-35 Lightning II – передові і одні з найдорожчих літаків у світі. Вони здатні здійснювати вертикальну посадку як винищувачі-бомбардувальники Harrier ("Харрієр") і поєднують стелс-технології, які роблять їх невидимими для радарів та інших засобів спостереження із надзвуковими швидкостями.

Патрульний протичовновий літак Boeing P-8 Poseidon призначений для виявлення та знищення субмарин противника. Військові журналісти називають Посейдон "найкращим мисливцем за підводними човнами". Зокрема, лайнер:

  • може нести до 9 тонн озброєння;
  • має 5 внутрішніх та 6 зовнішніх точок підвіски для різних типів озброєння (AGM-84 Гарпун, Mark 54 (торпеда), морські міни, авіабомби).

Серед інших озброєнь Північноатлантичного альянсу для стримування Росії західні фахівці вказують норвезький фрегат Helge Ingstad, турецький фрегат TCG Orucreis, бельгійський BNS Louise Marie та шведський корвет Visby, а також ударний вертоліт AH-64 Apache.

Німецький танк Leopard 2 являє собою важку машину, що має серйозну вогневу потужність завдяки 120-міліметровій гладкоствольній гарматі компанії Rheinmetall. 63-тонний монстр оснащений дизельним двигуном MB 873 потужністю 1,5 тисячі к.с. На трасі танк може розвивати швидкість до 72 км/год, а на полі бою Leopard 2 здатний долати перешкоди заввишки понад метр. Леопард також оснащений:

  • гарматою;
  • дистанційно керованим кулеметом;
  • допоміжною дизель-генераторною установкою Steyr M12;
  • бойовою інформаційною керуючою системою IFIS;
  • посиленим протимінним захистом;
  • системою багатоспектрального маскувального покриття SAAB Barracuda.

Два інші види озброєння НАТО для успішного протистояння Росії – це зенітна ракетна система Patriot і американські підводні човни класу Virginia, наприклад, USS North Dakota, які можуть топити ворожі підводні човни та кораблі, а також вражати ворожі бази та ракетні батареї на березі за допомогою тих самих ракет "Томагавк".

Нещодавня війна в Нагірному Карабасі показала, що завдання, які раніше вирішували за допомогою "традиційної" авіації, тепер можуть виконувати дрони. По-перше, їхня ціна значно нижча; по-друге, пілот не ризикує життям, не гине та не потрапляє в полон. Багато експертів впевнені, що це вирішальний поворот у революції, що давно намітилася у військовій справі.

Лідером з виробництва бойових дронів є США. Згідно з деякими прогнозами, у 2028 році американська армія матиме більше літальних апаратів, ніж решта світу разом узяті. І ось одні з найефективніших безпілотників, які перебувають на озброєнні країн НАТО.

  • MQ-9 Reaper

Це один із найпотужніших безпілотників у світі. Літальний апарат, який є на озброєнні американської армії, здатний злітати на висоту 14 км і перебувати в повітрі протягом 30 годин. Крейсерська швидкість – 280-310 км/год, максимальна – до 480 км/год.

БПЛА може піднімати в небо вантаж вагою 4,7 тонн. А оптоволоконна система AN/AAS-52 розпізнає та відслідковує ціль, телекамери читають номерний знак, навіть перебуваючи за 3 км від автомобіля. Час реакції на отриману від оператора команду – 1,5 с. Озброєння складається із протитанкової ракети, а також керованих бомб. Може підняти в небо до 14 ракет класу "повітря-земля".

  • Taranis

Британський розвідник-штурмовик п'ятого покоління названо на честь кельтського бога грому. Деталі цієї розробки тримаються в найсуворішому секреті. Проте відомо:

  • Маса – три тонни;
  • Довжина – 11 метрів;
  • Розмах крил – 10 м;
  • Максимальна швидкість – надзвукова, розрахована на виконання міжконтинентальних польотів.
  • Безпілотник оснащений системою "стелс", яка робить його практично невидимим для ППО супротивника.

У Росії розширення НАТО та посилення американської присутності в Європі часто називають загрозою. Але важливо зазначити, що на таку поведінку Заходу суттєво вплинула окупація Криму та російська агресія на Донбасі. Саме після початку війни в Польщі та країнах Балтії було розміщено підрозділи сухопутних сил США. Що ж до протиракетних систем, в Альянсі наголошують: вони призначені для захисту європейських союзників від ракетних загроз ззовні.

Джерело: Обозреватель

"Довгий Нептун" у дії: Україна у 10 разів наростила виробництво ракети, яка стала фатальною для ЧФ РФ

середа, 24 квітень 2024, 9:55

"Нептун" став улюбленою ракетою України для знищення Чорноморського флоту Росії. Все більше і більше таких ракет сходить з виробничої лінії. Як йдеться у матеріалі Forbes, зустріч "Нептуна" з багатьома російськими суднами закінчилася фатально для ворож...

"Кращі" кадри: Окупанти призначають директорами навчальних закладів лаборантів і двірників, - ЦНС

середа, 24 квітень 2024, 9:52

У зв'язку з дефіцитом педагогічних працівників на окупованих територіях, загарбники призначають директорами навчальних закладів лаборантів і двірників, передають Патріоти України з посиланням на Центр національного спротиву (ЦНС). Зазначається, що поп...