"Путін явно був розчарований, бо розраховував на більше", - політолог Олещук

США не прагнуть зблизитися з Росією – лише хочуть уникнути ескалації відносин. Питання України залишається на порядку денному США – саме через нього було призначено саміт. Про це у коментарі ЗМІ розповів політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка Петро Олещук, передають Патріоти України.

"Загалом ця зустріч є для України нейтральною, – вважає він. – Перелік питань, що порушувалися на ній обома сторонами, дуже широкий, хоча українське питання й було одним із ключових. Але зрозуміло, що Сполучені Штати не готові обговорювати з Росією питання вступу України до НАТО і таким чином визнавати за Росією право вето. З боку Путіна пролунала заява щодо реалізації Мінських домовленостей лідерами США і Росії. Зустріч продемонструвала наявність суперечностей між двома країнами, які неможливо розв'язати. Саміт вийшов коротшим за заявлений час – він тривав чотири години замість п'яти. Після саміту Путін явно був розчарований, бо розраховував на більше. Російський президент прагне, щоб його країну знову визнали світовим лідером. Але США до цього не готові. Сигналів щодо зближення між двома країнами немає. США просто не налаштовані на ескалацію відносин із Росією".

Штати не відвернуться від України й надалі продовжать її підтримувати, впевнений Петро Олещук. "Україна не є надважливою темою, що хвилює американську дипломатію. У неї повно проблем у зовнішній політиці – відносини з Китаєм, міжнародний тероризм… Однак українське питання для Сполучених Штатів усе ще актуальне. Доказом цьому слугує саме проведення цього саміту. Його призначили після того, як Росія влаштувала пересування своїх військових сил на кордоні України, викликавши напруження на міжнародній арені. Тобто України все ще перебуває у списку пріоритетів США. Американська підтримка надаватиметься й надалі – дипломатична, фінансова, військова. Але слід зрозуміти, що Сполучені Штати не будуть за нас воювати з Росією і не вирішуватимуть самі наші проблеми.

Росія і США могли домовитися про перезавантаження відносин. Під час свого президентства Трамп зустрічався з Путіним тет-а-тет, лише у присутності перекладача. Байден же відмовився вести переговори з Путіним віч-на-віч і зустрів його разом із цілою делегацією. Укладати якісь приховані домовленості із російським президентом Байдену не вигідно – найперше тому, що в Конгресі США існує потужне антиросійське лобі. Лідери двох країн можуть домовлятися про стратегічну співпрацю – наприклад в Афганістані, де обоє мають власні інтереси. Але якихось підкилимних домовленостей, зокрема щодо України, не буде.

Загалом цей саміт не став якимось проривом і взагалі не був аж таким важливим. Якогось зближення, підписання великої угоди між сторонами не намічається – надто вже на різних позиціях вони стоять. Російські ЗМІ мовчать, не чутно вигуків про те, що Путін всіх переграв – отже нічого особливого на саміті не сталося. Що ж до інтересів України – то вони мають обговорюватися на окремій великій зустрічі. Але поки такої зустрічі не планується", – підсумовує експерт.

Джерело: Gazeta.ua

"Це справді дуже серйозно": Папа Римський знову закликав Україну до переговорів з РФ

четвер, 25 квітень 2024, 10:45

Папа Римський Франциск знову закликав Україну до переговорів з РФ. Нова заява понтифіка прозвучала на на тлі війн в Україні та Секторі Гази. На його думку, "досягнутий мир кращий, ніж безкінечна війна". Про це пише CBS News, передають Патріоти України...

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині - росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі

четвер, 25 квітень 2024, 10:28

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині, передають Патріоти України. "Було вражено цивільну інфраструктуру, пошкоджено логістичне сполучення зализиці. Крім того, удар пошкодив адміністративні будинки та пошкодив авто та цивільне майно",...