Путін йде ва-банк, Росія подвоює свою армію на весну, - експерт

Росія розраховує наростити військовий контингент у два рази та вийти знову з якимись військовими операціями в Україні. Таку думку в ефірі телемарафону висловив заступник директора Українського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь, передають Патріоти України.

За словами експерта, указ російського президента Володимира Путіна про збільшення армії на 137 тисяч осіб, - "фактично часткова мобілізація без оголошення мобілізації".

"Правовий стан Росії не змінюється, не введено воєнний стан, не змінюється ситуація в правовому полі. Але що таке 137 тисяч штатних посад, про які йде мова в указі (Путіна)? Це означає, що не просто буде набір якихось людей, "вагнерівців" або якихось національних батальйонів, це будуть створюватися нові частини, з'єднання, підрозділи. Йдеться про декілька дивізій щонайменше. Що таке нові дивізії – потрібен навчений офіцерський склад, навчені сержантський склад і фахівці, .. які зможуть керувати технікою і організовувати бойові дії. До цих 137 тисяч, кількох дивізій, потрібно буде штатне озброєння, штатні ресурси, забезпечення і так далі", - зазначив Самусь.

Експерт наголосив, що аналогічну кількість військових Росія залучила для повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого. "Приблизно 100 тисяч осіб – це у них базовий контингент, яким Росія проводила всі свої війни (Першу і Другу чеченську війну, війну проти Грузії). Трохи більше вони зібрали для України. Це кістяк бойовий. Як вважається, у них загалом було 300 тисяч осіб з бойових частин, які можуть воювати. Так от 137 тисяч додатково до 300 тисяч – це багато. Але приблизно 100 тисяч осіб у них вийшло, вибуло (убитими, пораненими, дезертирами). Путін йде ва-банк. Ми знаємо, у них проблеми з набором особового складу, а тепер потрібно набрати особовий склад десь навчений, фахівців, заплатити їм, зібрати техніку, яка їде і стріляє. Це виклик для всієї системи. Я так розумію, що це вже генерали прийшли і сказали: "Нам потрібно хоча б 137 тисяч, щоб проломити оборону". Путін сказав: "Робіть, що хочете, Мені все одно". Він розуміє, що його життя висить на волосині, який зараз утворився", – прокоментував фахівець.

За словами Самуся, це рішення Росія повинна була прийняти ще за кілька місяців до наступу. "Зараз, мені здається, пізно. У чому розрахунок? Генеральна ідея Путіна в тому, щоб заморозити фронт зараз (в переносному сенсі), заморозити Європу (в прямому сенсі) взимку через дефіцит газу і нафти, Україну теж. На весну створити нове угруповання, і з подвоєними зусиллями – наростити контингент в два рази – вийти знову з якимись військовими операціями. Але я думаю, що все це буде повний крах російської імперії, путінського режиму", – упевнений він.

За словами експерта, Україна вже зараз дуже активно впливає вогневим способом на глибокі позиції противника, нарощує свої можливості у високоточній зброї, високоточними ракетами, ударами. "У тому числі ударами по Криму. І Європа не замерзне, витримає газову, енергетичну війну", – додав Самусь.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...